Primarul Daniel Baluta, avertisment pentru Iohannis si Ciolos. Ce catastrofa ar putea lovi Bucurestiul?

Primarul

Primarul interimar al sectorului 4, Daniel Baluta, a publicat pe site-ul sau o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Klaus Iohannis si Premierului Dacian Ciolos, in care avertizeaza asupra unui pericol iminent la care sunt expusi locuitorii Capitalei. Este vorba despre lipsa unui contract de dezinsectie si deratizare la nivel de Bucuresti, respectiv lipsa totala a serviciilor de acest tip. Pe scurt exista riscul aparitiei unei epidemii Zika in Romania.

Va prezentam in continuare scrisoarea deschisa pe care primarul interimar al Sectorului 4 o semneaza “Un bucurestean ingrijorat”.

Scrisoare deschisă

Domnule Preşedinte Klaus Iohannis

Domnule Prim-Ministru Dacian Cioloş,

De două luni am tras semnalul de alarmă despre riscul apariţiei virusului Zika, o boală infecţioasă care produce malformaţii congenitale severe la copii, care poate să se răspândească şi în România pe măsură ce vremea se încălzeşte. Ţânţarul-tigru, purtător al virusului Zika, a fost descoperit, încă de anul trecut, în parcurile din Bucureşti şi pădurile din Ilfov. Ministerul Sănătăţii a cerut ca dezinsecţia să fie făcută inclusiv pentru această specie şi să fie intensificată mai ales în parcuri şi pe malurile lacurilor. Potrivit OMS, ţara noastră este clasificată ca ţară cu probabilitate moderată de transmitere a virusului.

În ciuda sesizărilor noastre repetate, Primăria Generală a Capitalei nu a făcut niciun demers pentru începerea programului de dezinsecţie şi de deratizare. Vin ţânţarii peste noi. Şobolanii s-au înmiit de anul trecut. Primăvara e pe terminate.

Primăria Capitalei vrea să delege unui operator privat, ales prin licitaţie, serviciul de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie, pe o perioadă de opt ani. Valoarea estimata a contractului este de 360 milioane lei, circa 45 milioane lei pe an, inclusiv TVA. Consiliul General al Municipiului Bucureşti încă nu şi-a dat acordul pentru acest lucru. Până în decembrie 2015, serviciul de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie a fost delegat firmei 3D România. Contractul a fost încheiat în urmă cu 20 de ani, el fiind prelungit prin şapte acte adiţionale. La ora actuală, Bucureştiul este lipsit de apărare în cazul invaziei şobolanilor şi a ţânţarilor tigru.

Pregătirile necesare licitaţiei, licitaţia şi eventualele contestaţii vor dura în cel mai bun caz un an şi jumătate.

Ce ne facem noi bucureştenii în perioada verii? Cum ne vom apăra de ţânţari şi de pericolul Zika?

Să nu veniţi într-o situaţie de catastrofă să ne spuneţi că nu aţi fost avertizaţi.

Daniel Băluţă

Un bucureştean îngrijorat

1 Comment

  1. razvan

    mai 19, 2016 at 3:09 pm

    Observ cu stupoare ca domnul Baluta este singurul care se ingrijoreaza pentru o posibila catastrofa. Ceilalti demnitari oare ce pazesc? nu le pasa decat de banii lor si atat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

nine + 7 =