Cel mai important muzeu tehnnic din România se află în sectorul 4 – Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”

Dimitrie Leonida

Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” este cel mai important muzeu tehnic din România. Întâmplarea face ca el să fie în sectorul 4, un motiv justificat de mândrie pentru locuitori.

Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” a fost creat în anul 1909 și este situat, din anul 1928, în Parcul Carol I. Inițial însă a funcționat într-o clădire de pe strada Mendeleev (fosta Primăverii, aproape de Piața Amzei), din 1909 până în 1912, când a fost mutat pe bulevardul Magheru într-o clădire prea mică pentru un asemenea muzeu. Abia în anul 1928, muzeul primește un spațiu care se preta găzduirii colecției impresionante de obiecte tehnice istorice.

Însă povestea mutării Muzeului Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” nu se oprește aici. Abia în anul 1935, probabil după ce autoritățile de atunci au înțeles cu adevărat importanta muzeului, s-a propus un schimb cu o altă clădire, însă tot din Parcul Carol I. Noua clădire (proiectată de arh. Traianescu ing. P. Ganea), construită în anul 1934, era mai spațioasă (aproximativ 3.000 m pătrați) și mult mai rezistentă, fiind ridicată pe un cadru de beton armat. Au urmat alte două reorganizări importante, în 1954 și în 1972, însă sediul a rămas același din 1935 și până astăzi.

Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” este cel mai important muzeu tehnic din România prin numărul și valoarea obiectelor deținute.

Printre obiectele expuse se numără cilindrul de la „Moara de foc a lui Assan” (prima moară cu abur din România – 1853), dinamurile Brush, utilizate la primele centrale electrice permanente de pe Calea Victoriei și de la Atelierele CFR din București (1882) și prima centrală electrică de la Teatrul Național din București, montată în anul 1884. Cea din urmă a fost montată chiar de un asistent al marelui inventator Thomas Edison.

Muzeul are aproximativ 5000 de exponate dintre care 300 sunt de o valoare foarte mare, fiind unicate sau foarte rare în lume!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

13 − seven =