STB face precizari legate de cresterea amenzilor pentru calatorii fraudulosi

calator stb

Referitor la informatiile aparute in mediul public, conform carora STB SA ar fi crescut nivelul amenzilor la 500 de lei pentru cei care calatoresc pe mijloacele de transport fara titlu valabil, STB SA face urmatoarele precizari:

In urma semnarii Contractului de delegare a serviciului de transport intre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti-Ilfov (ADITPBI) si Societatea de Transport Bucuresti – STB SA, tarifele de calatorie au ramas neschimbate, iar amenzile contraventionale sunt aliniate conform Legii nr. 92 din 10 aprilie 2007, privind serviciile de transport public local.

Astfel, in cazul in care un calator este surprins de controlori ca circula fara a avea asupra sa un titlu de calatorie valabil si validat, el poate achita pe loc 50 lei. Aceasta este contravaloarea suprataxei, care este un titlu special de transport si ii confera calatorului dreptul de a continua calatoria respectiva pana la statia de destinatie.

Daca nu achita suprataxa, calatorului fraudulos i se va intocmi proces-verbal de contraventie. In acest caz, amenda este de 500 de lei, cuantum stabilit prin Contractul de delegare, conform Legii nr. 92/2007.

Conform reglementarilor privind contraventiile, in termen de 15 zile, cel sanctionat poate plati jumatate din amenda la directia sau compartimentul de incasare a taxelor si impozitelor locale din cadrul primariei localitatii unde contravenientul isi are domiciliul.

In ceea ce priveste obligativitatea validarii cardurilor de catre toți detinatorii, inclusiv de catre posesorii de abonamente sau beneficiarii de gratuitati, STB SA precizeaza ca aplicarea masurilor de sanctionare se va face numai dupa ce toti beneficiarii acestor tipuri de card vor intra in posesia lor si numai dupa ce vor fi informati corespunzator si se vor familiariza cu functionarea sistemului automat de taxare.

STB SA va derula in perioada urmatoare o campanie de informare si indrumare a calatorilor, in scopul intelegerii si acomodarii cu noile reglementari, dar si cu facilitatile ce vor fi oferite in mijloacele de transport in comun.

In finalul anuntului, STB SA precizeaza ca politica sa nu este aceea de a sanctiona calatorii fraudulosi, ci de constientizare a publicului asupra faptului ca de fiecare dintre noi depinde calitatea transportului in comun in Bucuresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 × four =