De la inceputul lunii august si pana astazi, pe teritoriul Romaniei s-au produs 18 cutremure, conform Institutului National pentru Fizica Pamantului. Duminica, la ora 17,44, un cutremur cu magnitudinea 4,1 grade pe scara Richter s-a produs in Vrancea.
In Sectorul 4 un numar de 48 de cladiri sunt incadrate in primele trei clase de risc seismic. Lista completa a blocurilor cu bulina din sector o gasiti AICI. Am mai scris despre acest subiect, insa ramane in actualitate atat din cauza riscului producerii unui cutremur mare, cat si din cauza faptului ca in tara noastra nu exista educatie in caz de cutremur.
Cum ar afecta un cutremur major Sectorul 4? Probabil ca este lesne de inteles, in conditiile in care avem atatea buline! Va reamintim, insa, ca puteti utiliza aplicatii web sau mobile care va anunta cand se va produce un cutremur. Detalii despre aceste aplicatii AICI.
Este important ca in momentul in care simtiti ca se clatina pamantul sau cladirea in care va aflati sa va adapostiti sub o grinda sau sub o masa solida, sa nu va aflati in zona scarilor, sa nu va urcati in lift, nu va apropiati de peretii exteriori sau de geamuri. Feriti-va de obiecte suspendate (tablouri, ceasuri de perete etc.). Pastrati-va cumpatul si indepartati sursele de pericol: inchideti gazele, apa, lumina. Daca va aflati afara, pe jos sau in masina, opriti intr-o zona sigura, departe de copaci ce ar putea sa se rupa si sa cada, departe de zidurile cladirilor pentru ca se pot desprinde.
Sursa foto: facebook.com/cutremure