USR propune desfiintarea sectoarelor Capitalei intr-un proiect de reorganizare administrativa radicala a orasului!

desfiintarea sectoarelor

USR Bucuresti a pus in dezbatere publica o propunere de reorganizare administrativa radicala a Capitalei. Pe scurt, se propune desfiintarea sectoarelor Bucurestiului, in locul acestora urmand sa fie luat de 20 de districte reprezentate de cate 3 consilieri alesi.

Documentul celor de la USR, care se numeste “Bucuresti – O metropola, O administratie”, mai propune, pe langa desfiintarea sectoarelor, si desfiintarea judetului Ilfov (nu si a localitatilor componente). In viziunea celor de la USR, propunerea este singura capabila sa asigure o organizare moderna si eficienta, care sa elimine suprapunerile si blocajele din administratie.

Potrivit USR,

“Bucurestiul este singura capitala europeana care are sapte primari alesi prin vot direct si sapte bugete anuale. Capitala are sase primarii de sector plus Primaria Generala, fiecare cu bugete, aparate administrative si institutii subordonate proprii. Primaria Capitalei nu coordoneaza activitatea sectoarelor si, de cele mai multe ori, nici macar nu este la curent cu decizii importante luate de primarii de sector. Doar apartenenta la acelasi partid faciliteaza uneori comunicarea intre decidenti insa, din punct de vedere legal, sectoarele au autonomie si libertate la abordari diferite de administrare si dezvoltare. Multe dintre problemele orasului vin (asadar) din suprapunerea responsabilitatilor si din neclaritatile, impreciziile si confuziile pe care le genereaza sistematic actuala impartire administrativa.”

In ceea ce priveste problema Bucuresti – Ilfov, initiatorii proiectului afirma ca desi Judetul Ilfov si Municipiul Bucuresti alcatuiesc impreuna o singura zona din punct de vedere functional, “impartirea administrativa actuala rupe aceasta zona in doua unitati care nu comunica, nu colaboreaza si nu functioneaza in beneficiul cetateanului.”

“Singura ratiune de a fi a judetului Ilfov ca unitate administrativa de sine statatoare este una politica, asa cum au demonstrat-o ultimii 20 de ani. Ilfovul are un Consiliu Judetean, 40 primarii (8 orase, 32 comune) si tot atatea consilii locale. La o populatie de 364.241 locuitori, cam cat sectorul 6, Ilfovul are de 40 de ori mai multi alesi locali.”

“Pentru punerea in aplicare a acestui proiect va fi necesara modificarea mai multor acte normative in Parlament (incepand de la legislatia privind administratia pana la legislatia electorala). Vor fi necesare analize si studii detaliate (de exemplu, studii demografice si urbanistice pentru „decuparea” exacta a districtelor). Nu in ultimul rand, va fi necesar un proces de tranzitie de la ceea ce avem acum la ceea ce ne dorim. Prin urmare, orizontul realist de implementare a acestui proiect de reforma administrativa este anul 2024”, se mai arata in proiectul USR.

Cei care doresc sa parcurga proiectul USR il pot gasi AICI.  Cei care doresc sa transmita opinii sau idei o pot face la adresa roxana.wring@usr.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

6 − four =