Incepand de weekend-ul viitor, 7 artere din Bucuresti devin pietonale in cadrul proiectului “Strazi deschise” al PMB

strazi deschise

Primaria Capitalei lanseaza un proiect care se numeste “Strazi deschise”, in cadrul caruia, incepand de weekendul viitor, 7 artere importante din Capitala vor deveni exclusiv pietonale in fiecare zi de sambata si duminica. Ideea nu e noua, a existat un proiect similar si pe timpul administratiei Firea, cand Calea Victoriei devenea loc de promenada in fiecare weekend. Carcotasii ar spune ca e aceeasi Marie cu alta palarie. Pardon, coafura.

Cititi integral Comunicatul de presa al PMB pe marginea proiectului Strazi Deschise:

“Weekendul viitor, in data de 29 mai, lansam proiectul ‘Strazi deschise’, prin care infiintam, temporar, sapte zone pietonale in centrul orasului, de la Gradina Kiseleff la Dambovita si de la Gradina Icoanei la Gradina Cismigiu. Aceste zone vor fi destinate exclusiv traficului pietonal in fiecare weekend, de sambata pana duminica, pana in data de 17 octombrie.

Este o invitatie pentru bucuresteni de a iesi in aer liber, este un model pe care l-au experimentat si orasele occidentale.

Vrem sa dam posibilitatea comunitatilor locale din aceste cartiere de a organiza evenimente pe spatiul public. Proiectul este, de asemenea, un test pentru un program mult mai amplu pe care ne dorim sa-l implementam anul viitor si care consta in deschiderea pentru pietoni a mai multor strazi, nu doar din zonele centrale, ci si din cartiere”. 

Primarul General a explicat, totodata, ca proiectul “Strazi Deschise”, demarat la propunerea Asociatiei ARCEN,  cuprinde 7 zone pietonale, 34 de strazi si 11,66 km de artere devenite pietonale temporar.

Consultare publica pentru realizarea Planului Integrat de Calitate a Aerului

In cadrul conferintei, Nicusor Dan a mai anuntat ca Primaria Municipiului Bucuresti a lansat in consultare publica caietul de sarcini pentru noul Plan Integrat de Calitate a Aerului (PICA): “Avem nevoie un Plan Integrat de Calitate a Aerului actualizat, de un studiu care sa ne spuna care sunt nivelurile de poluare si care sunt poluantii atmosferici la nivelul anului 2021. In acest moment, functionam pe un plan din 2018, de care Curtea de Justitie a spus ca este nefunctional, pentru ca se bazeaza pe un studiu din anul 2014, care se refera la poluarea din 2013. Vom organiza o licitatie la care ne dorim sa participe cele mai bune companii de evaluare a mediului din Europa, astfel incat planul pentru imbunatatirea calitatii aerului sa fie real, efectiv si chiar sa rezolvam aceasta problema. Ne propunem ca in vara anului 2022 sa avem si studiul si noul Plan pentru Calitatea Aerului din Bucuresti”. 

Primaria Capitalei apartine bucurestenilor

La finalul conferintei, Primarul General a anuntat deschiderea usii principale a Primariei Municipiului Bucuresti, gest simbolic prin care se aminteste bucurestenilor ca aceasta institutie le apartine: “Nu este normal ca usa principala a Primariei Capitalei sa fie folosita o data la doua luni, cu un covor rosu pentru diverse evenimente, iar bucurestenii sa intre pe intrarile meschine care sunt in stanga si in dreapta cladirii. Acum, cand situatia epidemiologica ne-o permite, deschidem usa din fata a institutiei si spunem bucurestenilor ca, din acest moment, vor intra in Primaria lor pe usa din fata, asa cum face orice proprietar”. 

Strazi Deschise” cuprinde urmatoarele zone:

Zona 1 – delimitata de Bd. Ion Mihalache – Str. Arh. Ion Mincu – Bd. Aviatorilor – Piata Victoriei, cu restrictionarea circulatiei rutiere pe Bd. Kiseleff, intre Str. Arh. Ion Mincu si P-ta Victoriei si pe Str. Barbu Delavrancea, intre Bd. Ion Mihalache si Str. Arh. Ion Mincu;

Zona 2 – restrictionarea circulatiei rutiere pe Calea Victoriei, intre Piata Victoriei si Piata Natiunile Unite, cu asigurarea traversarilor la urmatoarele artere:

– Str. Sevastopol spre Str. Grigore Alexandrescu

– Str. Gheorghe Manu

– Bd. Dacia

– Str. Stirbei Voda

– Str. Episcopiei spre C.A. Rosetti spre Str. Dem I. Dobrescu

– Str. Ion Campineanu

– Bd. Regina Elisabeta

– restrictionarea circulatiei rutiere pe strazile adiacente la Calea Victoriei si conform zonelor enuntate in cele de mai jos;

Zona 3 – delimitata de Calea Victoriei – Bd. Dacia – D.I. Mendeleev – Str. George Clemenceau – Str. Episcopiei, cu restrictionarea circulatiei rutiere pe Str. George Enescu, intre Str. George Clemenceau si Calea Victoriei, si total pe Str. Biserica Amzei, Piata Amzei si Str. G-ral Christian Tell;

Zona 4 – delimitata de Str. Episcopiei – Str. George Enescu – Bd. Gh. Magheru – Str. C.A. Rosetti – Calea Victoriei, cu restrictionarea circulatiei rutiere pe Str. Benjamin Franklin, Str. Nicolae Golescu si Str. Anastasie Simu;

Zona 5 – delimitata de Bd. Gh. Magheru – Str. George Enescu – Piata Lahovari – Bd. Dacia – Str. Aurel Vlaicu – Str. Icoanei – Str. I.L. Caragiale – Str. Maria Rosetti, cu restrictionarea circulatiei rutiere pe Str. J.L. Calderon, intre Str. Maria Rosetti si Str. Dumbrava Rosie, pe Str. Dumbrava Rosie, intre Str. J.L. Calderon si Str. Aurel Vlaicu, pe Str. Pitar Mos, intre C.A. Rosetti si Str. Dionisie Lupu, pe Str. Pictor Arthur Verona, intre Str. J.L. Calderon si A.D. Xenopol si intre Str. Dionisie Lupu si Bd. Gh. Magheru, si pe Str. G-ral Eremia Grigorescu intre Piata Gh. Cantacuzino si Piata Lahovari; se va mentine circulatia rutiera pe Str. Polona, pe Str. A.D. Xenopol si pe Str. Dionisie Lupu;

Zona 6 – delimitata de Calea Victoriei – Splaiul Independentei – Str. Anghel Saligny – Str. Lipscani – Str. Ion Brezoianu – Str. Domnita Anastasia – Str. Eforie, cu restrictionarea circulatiei rutiere pe Str. Lipscani, intre Calea Victoriei si Str. Ion Brezoianu, pe Str. Domnita Anastasia intre Calea Victoriei si Str. Eforie, si total pe Str. Mihai Voda, Str. Ilfov, Str. Inginer Guglielmo Marconi si Str. Dumitru Raureanu;

Zona 7 – delimitata de Bd. I.C. Bratianu – Str. Halelor – Splaiul Independentei – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta, cu restrictionarea circulatiei rutiere pe Str. Doamnei, intre Bd. I.C. Bratianu si Calea Victoriei, pe Str. Academiei intre Str. Doamnei si Str. Regina Elisabeta si pe Str. Ion Ghica intre Bd. I.C. Bratianu si Str. Doamnei, restul strazilor fiind exclusiv pietonale conform D.P.G. nr. 766/2005 privind Centrul Istoric.

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

19 + 2 =