AEP a publicat “Indrumar pentru alegatori”: Doua tipuri de scrutin in aceeasi zi. Cum procedam la vot? (VIDEO)

Indrumar pentru alegatori

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a publicat pe site-ul institutiei un indrumat pentru alegatori, care prezinta pasii pe care ii vom face duminica la procesul de vot. De asemenea, AEP a realizat si doua clipuri de informare (in colaborare cu TVR) privind Referendumul, respectiv Alegerile Europarlamentare. Va prezentam in continuare, integral, ghidul realizat de AEP (clipurile sunt la finalul textului).

Indrumar pentru alegatori

“Pe 26 mai 2019, in Romania vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European si un referendum national consultativ cu privire la probleme de interes national, convocat de presedintele Romaniei.

Alegatorii voteaza in aceleasi sectii de votare, in acelasi interval de timp, intre orele 7:00 si 21:00, cu aceleasi stampile cu mentiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate – unul pentru alegerile europarlamentare si cate unul pentru fiecare intrebare a referendumului.

In sectia de votare sunt instalate 3 urne de vot, cate una pentru fiecare buletin de vot. Introducerea unui buletin de vot in alta urna decat cea specifica nu atrage dupa sine nulitatea votului.

Alegatorul poate sa voteze pentru un singur tip de scrutin sau pentru amandoua

Prezentati operatorului de calculator actul de identitate si precizati pentru ce tip de scrutin doriti sa votati.

Prezenta la vot va fi consemnata pe liste electorale distincte pentru cele doua tipuri de scrutin.

Pe actul de identitate vi se va aplica o singura data stampila cu mentiunea „VOTAT” si data scrutinului sau, dupa caz, un singur timbru autocolant cu mentiunea „VOTAT” si data scrutinului.

Alegerile pentru Parlamentul European

Informatii generale

In data de 26 mai 2019, alegem 33de membridin Romania pentru Parlamentul European, unul in plus fata de alegerile din 2014, conform Deciziei (UE) 2018/937 a Consiliului European din 28 iunie 2018 de stabilire a componentei Parlamentului European).

Mandatul membrilor din Romania in Parlamentul European este de 5 ani.

Membrii din Romania in Parlamentul European se aleg pe baza de scrutin de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale, si pe baza de candidaturi independente.

Pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European, teritoriul Romaniei constituie o singura circumscriptie electorala.

Cine are drept de vot?

Cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua de referinta inclusiv, au dreptul de a alege membrii din Romania in Parlamentul European;

Au drept de vot si cetatenii comunitari care s-au inscris in listele speciale pentru a vota reprezentantii Romaniei in Parlamentul European.

Cine are dreptul de a fi ales in Parlamentul European?

Cetatenii romani care au drept de vot si au implinit, pana in ziua de referinta inclusiv, varsta de 23 de ani au dreptul de a fi alesi in Parlamentul European.

Cetatenii altor state membre ale Uniunii Europene care au domiciliul sau resedinta in Romania si care s-au inscris in lista electorala speciala pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European

Unde puteti vota?

Alegatorii care in ziua alegerilor se afla in localitatea de domiciliu sau resedinta voteaza la sectiile de votare la care sunt arondati.

 

Verificati-va in Registrul electoral pentru a afla care este sectia de votare la care sunteti arondat la alegerile pentru Parlamentul European!

Accesati AICI Registrul electoral, intoduceti datele personale pentru a afla sectia la care ati fost arondat si adresa acesteia!

Unde votati daca in ziua votului va aflati in alta localitate decat cea de domiciliu?

Puteti vota la orice sectie de votare, fiind inscrisi in listele electorale suplimentare;

Unde votati dacaaveti domiciliul sau resedinta in afara tarii sau daca in ziua votului va aflati in strainatate?

Puteti vota la orice sectie de votare organizata in strainatate, fiind inscrisi in listele electorale suplimentare;

IMPORTANT!

Intra pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe si da click aici pentru a consulta lista sectiilor de votare organizate in strainatate

Cu ce acte de identitate puteti vota?

Puteti vota cu un act de identitate valabil, emis de statul roman, respectiv:

  • cartea de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic;
  • pasaportul diplomatic electronic;
  • pasaportul de serviciu;
  • pasaportul de serviciu electronic;
  • pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic;
  • pasaportul simplu temporar;
  • carnetul de serviciu militar(in cazul elevilor din scolile militare).

IMPORTANT! Pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic si pasaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetatenii romani aflati in strainatate sau de cetatenii romani domiciliati in strainatate.

Cine poate vota prin intermediul urnei speciale?

Pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua alegerilor, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea “VOTAT” si buletine de vot – la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea.”

Clip de informare a alegătorilor realizat în parteneriat cu TVR – Referendum 2019:

Clip de informare a alegătorilor realizat în parteneriat cu TVR – Alegeri Europarlamentare 2019:

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

13 − eleven =