De la bun inceput trebuie spus ca ambele companii, adica ELCEN si Termoenergetica, sunt “falimentare”, dar asta stiati deja. ELCEN este in reorganizare judiciara, iar Termoenergetica nu pare sa faca altceva decat sa pastreze proasta traditie a datoriilor falimentatei RADET. Si mai important, atunci cand spui ELCEN spui PNL, iar atunci cand spui Termoenergetica (RADET) spui PSD, asta ca sa nu existe niciun fel de discutii cum ca politicul nu are treaba cu cele doua companii. Drama este ca ambele ar trebui sa functioneze in interesul cetatenilor, nu al politicienilor.
Zilele trecute, ELCEN dadea publicitatii un comunicat de presa panicard (nu este primul, nu este, probabil, nici ultimul) in care avertiza ca bucurestenii au toate sansele posibile sa ramana fara pic de apa calda si caldura in iarna care vine. Nu din vina ELCEN, logic, ci din vina Termoenergetica. De cealalta parte, fosta RADET a venit imediat cu o replica, tot printr-un comunicat de presa.
“Tragem un semnal de alarma cu privire la o problema grava ce genereaza in acest moment riscuri majore pentru sezonul de iarna urmator, cu posibile consecinte negative atat asupra alimentarii cu apa calda si caldura a bucurestenilor, cat si asupra alimentarii cu energie electrica necesara functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National.
Acest grafic evidentiaza cresterea exploziva a pierderilor de agent termic din reteaua de termoficare, aflandu-se foarte aproape de valoarea maxima peste care devine practic imposibila o garantare sigura si stabila a alimentarii cu energie termica si electrica in perioada urmatoare.”
Vinovata este, iar aici nu poate nimeni sa conteste realitatea, Termoenergetica, cei de la ELCEN sustinand ca pierderile din reteaua de transport a energiei termice nu sunt o noutate si ca noutatea in sine consta in faptul ca pierderile “au ajuns la niveluri record”.
“Pierderile au ajuns in prezent la 2200 de tone de apa fierbinte pe ora. Fara lucrari de reparatii, reteaua operata de Termoenergetica a ajuns intr-un asemenea punct de degradare, incat doua milioane doua sute de mii de litri de apa fierbinte se pierd in fiecare ora in pamant prin gaurile din conducte afectand solul si cladirile.”, informeaza ELCEN.
Conform comunicatului companiei, “atat Primaria Municipiului Bucuresti cat si Termoenergetica trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru asigurarea continuitatii prestarii serviciului public de furnizare a apei calde si caldurii catre locuitorii bucuresteni onorandu-si obligatiile de plata”.
Mai exact, este vorba despre aproximativ 400 de milioane de lei, suma datorata de catre Termoenergetica celor de la ELCEN in acest moment.
Replica Termoenergetica (RADET) la acuzatiile ELCEN nu s-a lasat asteptata, insa vedem repetat si aici discursul pe care l-am mai auzit/citit de multe ori in ultimii ani cand s-a aprins galceava intre cele doua companii. Cei de la Termoenergetica spun ca “ingrijorarea” colegilor de la ELCEN este o manipulare, si nu orice manipulare, ci “una policica”, si ca de fapt ELCEN este de vina pentru furnizarea sub capacitate a agentului termic catre populatie.
“In ceea ce priveste “manifestarea ingrijorarii profunde cu privire la calitatea serviciului de alimentare cu energie termica si electrica odata cu debutul sezonului de iarna 2020 – 2021”, atragem atentia colegilor de la ELCEN ca la momentul publicarii comunicatului de presa, compania lor este cea care nu poate asigura debitele necesare functionarii in parametrii optimi in 3 din cele 6 sectoare ale Municipiului Bucuresti, intrucat la inceputul acestei luni odata cu intrarea in revizie a CET-ului Grozavesti si pornirea CET Vest se asigura un debit vehiculat de aproximativ 700 de tone pe ora, fata de debitul asigurat inainte de aceasta relocare, care era de 2.500 de t/h. Reprezentantii ELCEN au invocat in acest sens o problema tehnica, respectiv infundarea singurului cazan de apa fierbinte (CAF) modernizat din incinta CET Vest, iar in aceste conditii reprezentantii CMTEB au facut tot posibilul pentru asigurarea unei functionari cat mai echilibrate a sistemului fara a iesi in spatiul public si fara a supune atentiei opiniei publice problemele tehnice invocate de ELCEN.”
Concluziile le trageti voi, cititorii nostri.
Ce parere aveti, vom avea sau nu caldura si apa calda in aceasta iarna?
SURSE: Electrocentrale Bucuresti / Termoenergetica Bucuresti