Razboi total intre ELCEN si RADET in plina campanie electorala. O mizerie care s-ar putea sa ne coste enorm la iarna!

ELCEN si RADET

Desigur, razboiul dintre Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN) si Termoenergetica Bucuresti (fosta RADET), nu reprezinta vreo noutate, insa acum, in plina campanie electorala, si la mai putin de zece de distanta fata de votul pentru Locale, cele doua companii se intrec in acuzatii. Din pacate, tot clientii sistemului centralizat de termoficare, adica majoritatea locuitorilor Capitalei, au de suferit, mai ales ca aceiasi cetateni sunt folositi, practic, drept mijloc de santaj reciproc intre ELCEN si RADET. Daca lucrurile vor continua asa si nu se va gasi o solutie de compromis, iar politicul va apasa in continuare pedala nesimtirii in cazul ambelor entitati, transformandu-le in arme de campanie electorala, s-ar putea la iarna bucurestenii sa sufere de frig asa cum n-au facut-o pana acum. Iata de ce spunem ca situatia scapa din ce in ce mai mult de sub control si de ce este posibil ca acel compromis de care vorbeam mai sus sa nu se intample. Asta este un adevarat studiu de caz asupra efectelor dezastruoase ale amestecului politicului in chestiunile economice!

De la bun inceput trebuie spus ca ambele companii, adica ELCEN si Termoenergetica, sunt “falimentare”, dar asta stiati deja. ELCEN este in reorganizare judiciara, iar Termoenergetica nu pare sa faca altceva decat sa pastreze proasta traditie a datoriilor falimentatei RADET. Si mai important, atunci cand spui ELCEN spui PNL, iar atunci cand spui Termoenergetica (RADET) spui PSD, asta ca sa nu existe niciun fel de discutii cum ca politicul nu are treaba cu cele doua companii. Drama este ca ambele ar trebui sa functioneze in interesul cetatenilor, nu al politicienilor.

Zilele trecute, ELCEN dadea publicitatii un comunicat de presa panicard (nu este primul, nu este, probabil, nici ultimul) in care avertiza ca bucurestenii au toate sansele posibile sa ramana fara pic de apa calda si caldura in iarna care vine. Nu din vina ELCEN, logic, ci din vina Termoenergetica. De cealalta parte, fosta RADET a venit imediat cu o replica, tot printr-un comunicat de presa.

Spicuim din comunicatul ELCEN dat publicitatii in data de 16 septembrie 2020:

“Tragem un semnal de alarma cu privire la o problema grava ce genereaza in acest moment riscuri majore pentru sezonul de iarna urmator, cu posibile consecinte negative atat asupra alimentarii cu apa calda si caldura a bucurestenilor, cat si asupra alimentarii cu energie electrica necesara functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National. 

Acest grafic evidentiaza cresterea exploziva a pierderilor de agent termic din reteaua de termoficare, aflandu-se foarte aproape de valoarea maxima peste care devine  practic imposibila  o  garantare  sigura  si stabila a alimentarii  cu  energie  termica  si electrica  in perioada urmatoare.”

Vinovata este, iar aici nu poate nimeni sa conteste realitatea, Termoenergetica, cei de la ELCEN sustinand ca pierderile din reteaua de transport a energiei termice nu sunt o noutate si ca noutatea in sine consta in faptul ca pierderile “au ajuns la niveluri record”.

“Pierderile au ajuns in prezent la 2200 de tone de apa fierbinte pe ora. Fara  lucrari  de  reparatii,  reteaua  operata  de  Termoenergetica  a  ajuns  intr-un asemenea  punct  de  degradare,  incat  doua  milioane  doua  sute  de  mii  de  litri  de  apa fierbinte  se  pierd  in  fiecare  ora  in  pamant  prin  gaurile  din  conducte  afectand  solul  si cladirile.”, informeaza ELCEN.

Conform comunicatului companiei, “atat Primaria  Municipiului  Bucuresti  cat  si Termoenergetica  trebuie  sa  isi  asume  responsabilitatea  pentru  asigurarea  continuitatii prestarii serviciului public de furnizare a apei calde si caldurii catre locuitorii bucuresteni onorandu-si obligatiile de plata”.

Mai exact, este vorba despre aproximativ 400 de milioane de lei, suma datorata de catre Termoenergetica celor de la ELCEN in acest moment.

Replica Termoenergetica (RADET) la acuzatiile ELCEN nu s-a lasat asteptata, insa vedem repetat si aici discursul pe care l-am mai auzit/citit de multe ori in ultimii ani cand s-a aprins galceava intre cele doua companii. Cei de la Termoenergetica spun ca “ingrijorarea” colegilor de la ELCEN este o manipulare, si nu orice manipulare, ci “una policica”, si ca de fapt ELCEN este de vina pentru furnizarea sub capacitate a agentului termic catre populatie.

Spicuim din comunicatul Termoenergetica, dat publicitatii in data de 16 septembrie 2020:

“In ceea ce priveste “manifestarea ingrijorarii profunde cu privire la calitatea serviciului de alimentare cu energie termica si electrica odata cu debutul sezonului de iarna 2020 – 2021”, atragem atentia colegilor de la ELCEN ca la momentul publicarii comunicatului de presa, compania lor este cea care nu poate asigura debitele necesare functionarii in parametrii optimi in 3 din cele 6 sectoare ale Municipiului Bucuresti, intrucat la inceputul acestei luni odata cu intrarea in revizie a CET-ului Grozavesti si pornirea CET Vest se asigura un debit vehiculat de aproximativ 700 de tone pe ora, fata de debitul asigurat inainte de aceasta relocare, care era de 2.500 de t/h. Reprezentantii ELCEN au invocat in acest sens o problema tehnica, respectiv infundarea singurului cazan de apa fierbinte (CAF) modernizat din incinta CET Vest, iar in aceste conditii reprezentantii CMTEB au facut tot posibilul pentru asigurarea unei functionari cat mai echilibrate a sistemului fara a iesi in spatiul public si fara a supune atentiei opiniei publice problemele tehnice invocate de ELCEN.”

Concluziile le trageti voi, cititorii nostri.

Ce parere aveti, vom avea sau nu caldura si apa calda in aceasta iarna?

SURSE: Electrocentrale Bucuresti / Termoenergetica Bucuresti

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

9 + twelve =