Mai primiți cu COVID-ul? Al șaselea val bate la ușa României

Rafila

Hai că nu a ținut prea mult liniștea, nu? Pandemia se întoarce sau, mai bine spus, revine cu un nou val. Parcă e al șaselea. Dar, spun autoritățile, vârful infectărilor va fi atins abia jumătatea lunii august. În ultima săptămână, s-au infectat cu cea mai nouă varianta de coronavirus aproape 8.000 de români. Dar la noi e încă bine, pentru că în Europa de vest numărul cumulat al infectărilor a sărit de 500.000.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că există două scenarii de luat în calcul în momentul de față. Prima  variantă – vârful valului ar urma să fie atins între 7 şi 10 august. A doua variantă – vârful va fi atins spre sfârşitul lunii august – începutul lunii septembrie, cu un total de aproximativ 10.000 de cazuri zilnice.

“Rămâne de văzut dacă aceste lucruri se vor confirma în acest fel. Din ceea ce am citit, şi pentru alte state, prezumţia este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârşitul lunii iulie. Noi avem un decalaj de circa două săptămâni faţă de restul Uniunii Europene şi din cauza asta un scenariu probabil rezonabil o să fie între 14-21 august, dar acestea sunt date pur informative, nu reprezintă niciun fel de angajament, pentru că nimeni nu poate să ştie exact ce se întâmplă. Discutăm de un virus foarte variabil şi la care principala caracteristică din ultimul an de zile a fost modificarea transmisibilităţii. Din fericire, cu scăderea patogenităţii”, a spus ministrul.

Printre măsuri, redeschiderea centrelor de testare și recomandări pentru că nu vom mai avea restricții

Alexandru Rafila a mai menţionat că se menţin recomandările referitoare la utilizarea măştii în spaţiile închise, igiena mâinilor şi aerisirea spaţiilor publice. Totodată, ministrul a subliniat că aceste măsuri nu sunt impuse, ci reprezintă recomandări:

“Nimeni nu impune nimic. Sunt doar recomandări, ca să putem să avem o vară cât mai liniştită, să ne putem face concediile, să nu fim în niciun fel în situaţia de a nu putea să mergem în concediu, pentru că ne îmbolnăvim noi sau membrii familiilor. Utilizarea măştii în spaţii închise sau mijloacele de transport în comun şi evitarea aglomeraţiei sunt măsuri deja cunoscute, la fel ca şi igiena mâinilor. Autorităţile locale ar trebui să aibă în vedere igienizarea periodică a mijloacelor de transport în comun. (…) Să asigurăm aerisirea spaţiilor publice. Este una dintre metodele cele mai eficiente de reducere a transmiterii. Nu costă nimic, trebuie doar iniţiativă şi rigoare”.

“Ce trebuie să facă o persoană care are simptome COVID? Să se testeze la medicul de familie. Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile persoanelor, mai ales în week-end, unde se pot duce să preleveze o probă, dacă au simptomatologie, după care fie rămân în observaţie la medicul de familie, care poate să le prescrie şi un tratament, fie merg la un centru de evaluare. Sau, în cazul unei evoluţii mai grave, se duc la spital”, a conchis ministrul Sănătății.

În continuare găsoți și câteva imagini de la prezentarea organizată în timpul conferinșței de presă de ieri:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fourteen + nine =