Totul se raporteaza la cum privim lucrurile. Si, ca sa intelegeti mai bine, vom incepe cu o poveste…
A fost odata, in sudul Bucurestiului, o vale ce se intindea de la cimitirul Bellu, pana la Soseaua Vacaresti, nu departe de locul in care isi avea frizeria tatal lui Petre Ispirescu. Denumirea de “Valea Plangerii” aparea in documente din secolul XIX si s-a pastrat pana dupa mijlocul secolului XX. Ea simbolizeaza lumea, viata pamanteasca, plina de lacrimi si suferinta. Unde mai pui ca pe acolo treceau cortegiile funerare ce se indreptau spre cimitir. Denumirea apare in cantece si poezii ale secolului trecut, asociata cu alte simboluri ale durerii, lacrimilor si efemeritatii vietii.
Pe locul parcului frumos cu care ne mandrim, Parcul Tineretului, a fost groapa de gunoi a Bucurestiului. Doar saracii acelor vremuri se puteau zari pe acolo, cautand in gunoaiele de la marginea orasului. E lesne de inteles de ce a fost numita “Valea Plangerii”, o vale a mizeriei, saraciei si suferintei.
O intalnire pe Valea Plangerii probabil ca nu ne-ar fi placut. Din fericire, locul a fost transformat, iar astazi intalnirile la intrarea in Parcul Tineretului sau plimbarile pe alei fac parte din rutina noastra, a celor ce locuim in Sectorul 4 si nu numai.
Aurelia
July 28, 2016 at 12:53 pm
Adica tot pe langa Cocioc era si aceasta vale a plangerii.In anii 60 acolo ne dadem cu saniile,era Dambului.Stateau si multi turci in acea zona ,familii cu copii,
andra
July 28, 2016 at 12:53 pm
M-am intristat citind aceasta poveste, nu auzisem pana acum de Valea Plangerii….
Civic
August 24, 2018 at 3:01 am
Valea Plângerii face trimitere la Biblie, adică la Valea Judecății (de Apoi).
abbu
September 28, 2022 at 12:21 pm
aiurea in tramvai….valea plangerii era valea saraciei