Legislatie tembela: Toaletarile de copaci nu se pot face decat cateva luni pe an, in anumite perioade

copaci

Am scris de foarte multe ori pe acest subiect, fie ca am publicat mesaje pe care le-am primit pe adresa redactiei, fie ca o situatie anume ne-a atras atentia. Este vorba despre toaletarile de copaci din Sectorul 4, toaletari care nu se fac cu anii si care pot avea consecinte grave.

In sfarsit, aflam de ce se misca atat de greu lucrarile de toaletare a copacilor, chiar de la primarul de sector, Daniel Baluta, care sustine, intr-un interviu acordat DCnews, ca legislatia in vigoare, gandita mai degraba cu picioarele decat cu capul, este adevaratul vinovat pentru situatia respectiva.

“In sectorul 4 exista (…) 110.000 de avize de toaletare si defrisare. Daca cineva crede ca in doua, trei luni de zile, cat este perioada din an care conform legislatiei poate fi utilizata pentru a toaleta sau a defrisa copaci, se insala amarnic. Este realmente imposibil, si probabil ca este prima data cand cineva spune lucrul acesta, sa toaletam 110.000 de arbori in trei luni de zile.”

Edilul a mai spus ca, teoretic, primaria nu are dreptul sa intervina si sa taie un copac, nici macar in situatia cand acesta reprezinta un pericol pentru oameni, respectiv este putrezit si poate sa se prabuseasca la o rafala mai puternica de vant. Potrivit legilor in vigoare, toaletarea nu este permisa in perioada in care copacul se afla in vegetatie, nici daca acesta risca sa cada pe o casa.

Astfel, perioadele in care se poate interveni prin toaletare sau chiar defrisare asupra copacilor este octombrie – noiembrie si februarie – martie, mai spune primarul sectorului 4.

Care ar fi solutia pentru rezolvarea acestei situatii aberante? Evident, modificarea legislatiei. Mai exact, spune edilul, “incercam sa obtinem, cu sprijinul Primariei Capitalei, un aviz permanent de toaletare, pentru ca ne gasim, cel putin la nivelul sectorului 4, intr-o situatie imposibila. N-o sa reusim niciodata in  viata asta sa toaletam toti pomii, in ritmul actual, impus de lege. Avem nevoie de 12 luni pe an pentru a reusi acest lucru”.

Sursa: DCNews

2 Comments

  1. poparlan

    January 26, 2018 at 7:45 pm

    da ar trebui ca aceasta operatie sa fie permisa tot timpul anului, si mai ales trebuie scurtata inaltimea pomilor si scurtati in asa fel ca ei sa aiba o coroana circulara sui nu una tip plop asa cum au acum
    pe vremuri asa se facea toaletarea nu cum se face acum cand vezi pomi inalti pana la etajul 6 si nu au o coroana frumoasa
    daca va uitati si la alte capitale sau orase din lume nu veti vedea asa ceva
    problema este ca au fost plantati pomi de talie foarte mare in loc de pomi de talie medie si care sa fie frumosi nu ca cei care fac multa mizerie ca cei de acum

  2. Strada Secuilor

    January 28, 2018 at 2:04 pm

    Cata minte puteti sa aveti ? Cum sa tai crengi dintr-un pom care este in vegetatie ? Este un stres imens pentru un organism viu, nu e de mirare ca apoi arborii se usuca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

18 + sixteen =