Amfiteatrul din Vacaresti le bate pe cele din Grecia, Turcia sau Italia

Amfiteatrul

Amfiteatrele din Europa reprezinta obiective turistice pe care niciun plimbaret nu ar vrea sa le rateze. Atunci cand mergem in concedii in afara tarii, le gasim cam pe toate pliantele. Ni se ofera inca de la sosirea pe aeroporturi reviste cu obiectivele turistice din zonele respective. Sunt prezentate harti detaliate care ne arata cum puteam ajunge sa vizitam amfiteatrele. Ghizii sunt pregatiti sa ne descrie istoria acelor meleaguri si obtinem de la ei toate informatiile care ne intereseaza.

Si Bucurestiul are un amfiteatru, dar o stim numai noi, locuitorii Sectorului 4, pentru ca nu este trecut pe harta obiectivelor turistice. Nu avem ghizii care sa ne conduca acolo, nici macar pe Google nu gasim prea multe detalii despre istoria lui. Amfiteatrul din Vacaresti? Locuitorii altor sectoare ar putea crede ca glumim. Dar este cat se poate de real.

Aproape de Balta Vacaresti exista si un amfiteatru. Cetatenii sectorului il stiu drept “locul in care se strang drogatii”, “groapa de gunoi”, “cel mai periculos loc din sector”, “plin de haite de caini”. Mai sunt si alte definitii pentru acest loc, dar nu e potrivit sa le reproducem aici.

Cand a aparut el, amfiteatrul, pe meleagurile Capitalei, care a fost rostul lui si de ce a ajuns sa fie lasat de izbeliste, conteaza prea putin. Interesul nostru real ar fi: de ce nu facem ceva cu el, daca tot il avem? De ce noi, romanii, nu ne putem transforma amfiteatrele in obiective turistice, de pe urma carora sa castigam bani de la turisti?

In acest moment, amfiteatrul nostru zace acoperit cu gunoaie: sticle, haine murdare si rupte, seringi, prezervative, resturi de tigari si multe alte minunatii.

De ce intalnim acest dezinteres legat de lucrurile importante in Romania, dar gasim interes maxim pentru capra vecinului, politica, barfe ieftine? Daca ne-am folosi aceste energii sa construim ceva frumos, am putea sa ne mandrim cu ceea ce avem, nu sa dorim ce au altii. Dar nu, e mai simplu sa ne uitam in curtile vecinilor, e mai simplu sa ne dam cateva salarii pe un concediu cu familia in afara, unde sa platim bani grei ca sa vizitam… amfiteatre! Pentru ca acolo a avut cine sa le ingrijeasca.

Ca sa nu mai lungim discutia, va lasam sa va convingeti singuri din imaginile urmatoare de diferenta uriasa care exista intre amfiteatrul din Vacaresti si cele din alte tari. Nu ne indoim ca il veti recunoaste pe al nostru!

amfiteatre

 Sursa foto 1, 4, 5: pixabay.com

Sursa foto: 2, 3: urbology.ro

Sursa foto 6: freebikeride.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

thirteen + 3 =