PNL-ul a avut, in ultima sedinta de Consiliu General (Bucuresti), un proiect care ar putea fi considerat bun, – debirocratizarea administratiei Capitalei. Insa, lucrurile nu sunt chiar ceea ce vor sa para, din pacate. Proiectul a fost votat in unanimitate, dar asta este mai putin important. Administratia publica locala a municipiului Bucuresti (…) se dovedeste incapabila de a se moderniza in relatia cu beneficiarul de servicii publice. Desi Romania se poate lauda cu o industrie de IT extrem de avansata si performanta si cu una dintre cele mai bune viteze de internet din lume (locul 15 in 2016), aceste premise nu sunt valorificate in imbunatatirea relatiei cetatean – administratie, potrivit proiectului de hotarare aprobat in sedinta de luni a CGMB. Pana aici, toate bune si frumoase. Doar ca, asa cum ii sta in sange acestei natii, si cum nu putem sa-l contrazicem pe Caragiale cu una cu doua, pac, PNL-ul ne loveste in cap si cu solutia pentru debirocratizarea administratiei: “facem o comiție“. Si aceasta comisie ar urma sa analizeze de ce merg lucrurile atat de prost, mai ales in ceea ce priveste interactiunile dintre cetateni si reprezentantii primariei Capitalei, ai primariilor de sector si, in general, ai institutiilor care tin de administratie.
Daca nu face politicianul roman o comisie nu poate sa respire! Basca, se poate vedea cu ochiul liber de ce administratia isi trateaza contribuabilul ca pe un sclav, nu trebuie o comisie pentru asta. Primul motiv este pentru ca POATE, adica i se permite. Al doilea, inca sunt foarte multi incompetenti prin structurile arhiaglomerate ale primariilor, pentru ca painea care se mananca de acolo nu-i tocmai rea. Alt motiv, pentru ca aceiasi functionari sunt de foarte multe ori paraleli cu ceea ce inseamna folosirea tehnologiei (cu exceptia unei partide de Solitaire, desigur). Alt motiv? Pentru ca cele mai multe proiecte care tin de IT (implementari de plata online pentru taxe si impozite, informarea online a contribuabililor etc.) sunt ori nefunctionale, ori nu are cine sa le opereze asa cum trebuie. Alt motiv? Pentru ca in Romania se merge inca pe mentalitatea comunista “timpul trece, leafa merge”. Am putea continua lista de motive cu multe altele.
Prin urmare, sa faci o comisie care sa ne confirme toate “revelatiile” astea de mai sus este o idee din categoria “sa ne facem si noi ca facem opozitie“. Iar argumentul suprem pentru afirmatia asta este ca proiectul penelistilor a fost votat in unanimitate. De ce? Pai cu ce sa-i deranjeze pe pesedisti un asemenea demers care nu va avea nicio finalitate?
In esenta, o comisie si-ar avea rostul daca la finalul asa-numitei analize (care, apropo, e facuta tot de politicieni…) s-ar face propuneri concrete, s-ar sugera solutii reale si viabile, care pot fi si puse in practica, nu doar concluzii de genul “lucrurile merg prost si va trebui sa le schimbam”.