Au trecut sarbatorile, ne intoarcem la restrictii. Ce masuri anunta autoritatile

carantinarea Capitalei

Craciunul si Revelionul au trecut, la fel si petrecerile unde s-au respectat mai mult sau mai putin acele restrictii impuse de autoritati (mai mult nu s-au respectat, dupa cum stiti deja), iar in prima zi a saptamanii ne sunt anuntate cateva noutati legate de pandemie, vaccinare, revenirea la unele restrictii dar si o noua metoda de raportare a numarului de infectari cu SARS-CoV 2, una care s-ar putea sa ne arate cifre ceva mai apropiate de realitate, implicit mai mari. Sa le luam pe rand.

Se inchide iar Ilfovul / restrictii

Prima masura anuntata de catre autoritati si luata inca de duminica – 3 ianuarie vizeaza intreg judetul Ilfov si prevede inchiderea pentru doua saptamani a restaurantelor, cafenelelor, salilor de spectacole si a celor de jocuri de noroc. Dupa cum precizeaza prefectura Ilfov, masura a fost luata in contextual in care rata de incidenta cumulata a cazurilor de infectare in ultimele 14 zile este mare mare de 3/1000 locuitori, mai exact 4,28 la mia de locuitori.

Iata masurile anuntate in comunicatul de presa al Prefecturii Ilfov:

“– interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor;

– activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;

– interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;

– interzicerea organizării  și desfășurării activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte.”

Mama lor de raportari…

O a doua noutate la inceput de an in ceea ce priveste evolutia pandemiei, se refera la raportarile de teste efectuate in ultima perioada. Toata lumea care a urmarit subiectul a vazut ca situatia oficiala este din ce in ce mai roz, adica numarul de noi infectati este mai mic. Exista, insa, o singura mare problema pe care se pare ca pana si autoritatile au trecut-o cu vederea, habar n-avem din ce motiv (speram insa ca din prostie, totusi): de fapt, se pare ca nu numarul de infectati este mai mic, ci raportarile in sine nu sunt corecte. De ce?

Pentru ca odata cu aparitia testelor rapide antigen, multa lume a apelat la acestea in defavoarea testelor de tip RT-PCR. Ori, doar cele din urma sunt raportate oficial.

Incepand de astazi, 4 ianuarie, in raportarile zilnice date publicitatii se pare ca vor fi incluse  si rezultatele testelor rapide antigen. Decizia pentru modificarea raportarilor vine direct de la noul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, care a facut declaratii in acest sens in cadrul unei emisiuni televizate la Antena 3.

Incepe campania de vaccinare. “Marea campanie de vaccinare”, cum ar spune unii

Tot azi incepe, la modul mai serios, si campania nationala de vaccinare. Potrivit coordonatorului acestei campanii, Valeriu Gheorghita, citat de B365.ro din 4 ianuarie vor fi efectuate vaccinari in peste 90% din cele 370 de centre speciale la nivel national. Campania vizeaza in primul rand personalul medical. Autoritatile sustin ca vom avea aproximativ 20.000 de persoane imunizate zilnic. Aceasta este, insa prima etapa de vaccinare, cea de-a doua urmand sa demareze la jumatatea acestei luni, iar aici va fi inclus personalul din caminele rezidentiale si din centrele medico-sociale.

Care sunt estimarile privind viteza cu care se face vaccinarea? Valeriu Gheorghita spune ca pana in iunie 2021 vom avea peste 3 milioane de persoane imunizate. La un astfel de ritm, pe la jumatatea lui 2023 toata populatia Romaniei va fi vaccinata, asta presupunand ca toata lumea va dori sa se vaccineze, pentru ca vaccinul nu este obligatoriu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

15 − 8 =