Cand vor relaxa autoritatile masurile anti-pandemie in Romania?

pandemie

S-a tot vorbit, in ultimele zile, despre relaxarea anumitor masuri restrictive pentru populatie luate de catre autoritati odata cu instituirea starii de urgenta in Romania. Din pacate, aceste restrictii vor continua sa fie in vigoare aproximativ inca o luna, dupa cum declara ministrul Sanatatii, Nelu Tataru. Iar ulterior multe dintre masurile restrictive vor continua sa fie aplicate. Dar, atentie, si aceste estimari ar putea fi date peste cap de evolutia epidemiologica.

Unele masuri de relaxare ar putea aparea dupa data de 15 mai, dar numai daca la acea data va fi depasit deja varful pandemiei, a declarat, ieri, ministrul Sanatatii.

Dar ce inseamna aceasta relaxare? Cine se gandeste ca vom scapa de toate restrictiile care ne sunt impuse in acest moment, greseste. Momentul 15 mai ar putea reprezenta ridicarea sau relaxarea unora dintre multiplele restrictii sociale si economice. Mai exact, dupa 15 mai, ar putea fi redeschise magazinele mici, dar si parcurile, insa cel mai important aspect este cel legat de redeschiderea scolilor.

Vor ramane inchise marile centre comerciale de tip mall, arenele sportive si salile de spectacole.

In acelasi timp, autoritatile ar putea decide ca mastile de protectie si manusile sa fie purtate in mod obligatoriu de catre populatie in orice spatiu public, adica permanent cand iesim din casa.

Si, dupa cum declara mai toti responsabilii din domeniul sanatatii, atat romani cat si straini, lucrurile nu vor mai fi la fel nici dupa ridicarea celor mai dure restrictii, pentru ca va trebui sa invatam sa traim cu acest virus.

“Dezbaterile referitoare la ridicarea graduala a restrictiilor trebuie sa tina cont de evolutia epidemiologica”

In contextul in care se vorbeste din ce in ce mai mult despre relaxarea restrictiilor, Grupul de Comunicare Strategica a venit cu o serie de precizari importante, intr-un comunicat de presa pe care vi-l prezentam si noi:

“Eventualele masuri de relaxare a restrictiilor nu sunt avute in vedere pentru perioada imediat urmatoare din ratiuni de securitate sanitara. Dezbaterile referitoare la ridicarea graduala a restrictiilor trebuie sa tina cont de evolutia epidemiologica in fapt, precum si de necesitatea prevenirii riscurilor referitoare la un alt val de infectare. Autoritatile fac permanent estimari asupra evolutiei raspandirii virusului, care se bazeaza in primul rand pe comportamentul social si pe rata de conformare a cetatenilor fata de masurile deja adoptate. In acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind masurile de relaxare a restrictiilor privesc initiative individuale, care nu au facut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toti factorii implicati in gestionarea situatiei raspandirii noului coronavirus (COVID-19), tinand cont de toate riscurile si de identificarea masurilor care pot fi implementate pentru a garanta sanatatea cetatenilor. In analiza referitoare la eventualele masuri de relaxare a restrictiilor se va tine cont de recomandarile Comisiei Europene, precum si de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene. In privinta deciziilor referitoare la relaxarea masurilor de restrictie, se va tine cont de nevoia aplicarii acestora tuturor categoriilor de cetateni. Astfel, va fi avuta in vedere implementarea acelor solutii prin care sa beneficieze de aceste masuri toate categoriile de persoane, in conditii de siguranta sanitara, fara a impune restrictii suplimentare anumitor categorii de persoane.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three × three =