A fost nevoie de o sperietura ca sa ne gandim serios ce urmari ar putea avea un cutremur major in Romania. Si tot aceasta sperietura a demonstrat faptul ca nu suntem pregatiti sa facem fata unui asemenea fenomen. Stirile apocaliptice, referitoare la un cutremur cu urmari dezastruoase sau chiar fatale pentru 75% din populatia Romaniei nu fac decat sa creeze panica, in timp ce educatia menita sa ne protejeze sau informatiile referitoare la kit-urile de prim ajutor lipsesc cu desavarsire.
Pana la urma, traim intr-o tara in care se produc aproape zilnic cutremure, numai ca nu le luam in seama fie pentru ca sunt prea mici, fie pentru ca ne ascundem de realitate. Aplicatiile care ne anunta inainte de producerea unui cutremur sunt putine si, din pacate, nu foarte eficiente.
In momentul producerii unui cutremur de minim 4,5 grade pe scara Richter (magnitudinea difera in functie de aplicatie), senzorii montati in zona Vrancea preiau semnalul, in momentul in care unda este aproape de suprafata si transmit semnalul catre aplicatiile web si mobile. Cu cat ne aflam mai aproape de centrul seismic, cu atat timpul pana cand vom incepe sa simtim cutremurul este mai scurt. Cu cat ne aflam mai departe de zona seismica, cu atat vom avea mai mult timp la dispozitie pana cand unda va ajunge la noi si, implicit, aplicatie va transmite semnalul cu mai multe secunde inainte. Daca cei din Vrancea pot fi avertizati cu 5 – 8 secunde inainte de producerea unui cutremur, cei din Bucuresti ar putea afla cu 20 – 25 de secunde inainte, iar cei din Timisoara cu 90 – 93 de secunde inainte.
Numai ca vorbim despre acest timp de avertizare doar ipotetic, deoarece in cazul producerii unui cutremur, cum a fost cel de acum doua zile, nu toate aplicatiile au functionat. Este adevarat ca ele se afla in faza de testare, nu ofera o garantie ca vom sti inainte de a simti ca ne leganam odata cu pamantul. In al doilea rand, si ce daca ar functiona aplicatiile? Ce putem face cu cateva secunde inainte de declansarea unui cutremur, in afara de a intra in panica?
Din pacate, actionam instinctiv, iar primul impuls ne spune sa fugim din calea unui astfel de dezastru. Foarte multi vor incerca sa paraseasca cladirea in care se afla, lucru deloc recomandat. Nu stim cum sa reactionam potrivit acestei situatii, nu suntem invatati si ne comportam exact pe dos. Ar fi util si important sa stim, in afara de locurile in care sa ne adapostim, ce sa avem la indemana.
De la inceputul lunii septembrie si pana acum s-au produs 35 de cutremure in Romania. Daca nu le-am simtit, nu inseamna ca nu au existat. Cu toate acestea, zonele Berceni, Oltenitei sunt considerate printre cele mai sigure din Bucuresti datorita faptului ca unda nu se simte atat de puternic.
mihai
September 27, 2016 at 12:39 pm
Nu cred in aplicatiile astea in schimb cred foarte mult in educarea oamenilor pt a sti cum sa reactioneze in astfel de situatii.