40 de ani de la cutremurul din martie 1977

cutremurul

Peste doua zile se implinesc 40 de ani de la cutremurul din 1977, in care au murit peste o 1.500 de oameni, iar alti peste 11.000 au fost raniti. Din pacate, producerea unui seism similar celui din ’77 astazi ar putea insemna o tragedie de proportii uriase, mai ales in Capitala Romaniei, unde extrem de multe cladiri sunt expuse riscului seismic.

Cutremurul din 4 martie 1977 s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 93 de km, la ora 21.22 si a avut o magnitudine de 7,2 grade pe Richter. Specialistii si autoritatile afirma ca repetarea unui cutremur similar celui din ’77 ar putea avea astazi consecinte si mai grave, iar cea mai expusa din acest punct de vedere este chiar Capitala Romaniei, unde foarte multe cladiri expertizate au fost incluse in prima clasa de risc seismic.

Previziunile specialistilor sunt de-a dreptul sinistre: potrivit analizelor PAAR (Planul de Analiza si Acoperirea Riscurilor), doar in Bucuresti ar putea muri 6.500 de oameni.

Vedeti si lista actualizata a cladirilor cu risc seismic din sectorul 4

Oficial, in Bucuresti exista 673 de imobile cu risc sismic (dintre care 173 de cladiri sunt incadrate in clasa intai de risc seismic – pericol public!), insa neoficial multe alte cladiri pot suferi avarii grave in cazul producerii unui seism major. De ce nu au fost aceste cladiri reconsolidate? In parte, vina este a autoritatilor, care nu au reusit sa elaboreze o legislatie care sa impuna clar obligativitatea consolidarii cladirilor incadrate in primele doua clase de risc seismic sinici sa identifice surse de finantare urgenta pentru aceste lucrari. De cealalta parte, multi dintre proprietarii cladirilor respective au refuzat si inca refuza consolidarea.

Recent, mai exact in decembrie anul trecut, Executivul Ciolos a imputernicit administatiile locale (primariile) sa semneze deciziile de evacuare fortata pentru proprietarii de locuinte din blocuri cu risc seismic, daca acestia din urma refuza sa paraseasca apartamentele respective. Asa cum scriam si in decembrie, desi pare o masura extrema, este singura solutie ce permite demararea lucrarilor de consolidare a cladirilor care altfel se pot prabusi la primul cutremur mai mare.

CITITI SI: Primele concluzii dupa exercitiul „Seism 2016” sunt cel putin ingrijoratoare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seven + 16 =