Ce se intampla cu scolile din Bucuresti care nu au autorizatie pentru securitate la incendiu

autorizatie

Mai stiti treaba aia cu “facem o comisie ca sa…”?. Daca nu, cititi acest text. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti (ISU), ai Primariei Capitalei si ai primariilor de sector etc. au decis ca rezolvarea problemei scolilor care nu au autorizatie pentru securitate la incendiu este consituirea unor comisii mixte. Mai exact, sapte (7) comisii, dupa cum se arata intr-un comunicat al Primariei Capitalei.

Decizia infiintarii celor sapte comisii a fost luata ieri, in urma intalnirii dintre secretarul de stat in MAI Raed Arafat, reprezentantii IGSU, ISU Bucuresti, primarul Gabriela Firea si primarii de sectoare din Capitala. Ce vor face cele sapte comisii? Pai, incepând de saptamana viitoare, acestea vor dispune reverificarea in teren, la toate unitatile de invatamant care nu au in acest moment autorizatie pentru securitate la incendiu.

CITESTE SI: Investitiile in scolile si gradinitele din Sectorul 4, blocate de ISU. Apel al primarului: „Va implor sa rezolvam aceasta situatie”

Prin urmare, in maximum doua zile (maine 12 octombrie, cel mai tarziu), primariile de sector vor pune la dispozitia IGSU lista cu scolile unde au intampinat probleme in obtinerea autorizatiilor, urmand sa se stabileasca si sa se precizeze la fata locului masurile ce se impun, dupa cum reiese din comunicatul de presa de la PMB.

Problema este in legislatie, nu la primarii, de fapt!

Toata lumea tinde, aproape din inertie, sa dea vina pe primaria generala si pe primariile de sector pentru situatia privind lipsa autorizatiilor pentru securitate la incendiu din scoli. Administratia locala are multe pacate, le stim, le-am criticat, am scris despre ele si vom continua s-o facem, dar problema de acum tine mai mult de legislatia in vigoare si de ISU decat de edilii din Bucuresti. Mai exact, problema cu aceasta autorizatie este ca majoritatea dosarelor pe care le depun primariile la ISU Bucuresti Ilfov sunt respinse, desi aceleasi dosare sunt intocmite de firme acreditate, verificate, atestate etc.. De ce se intampla asta? Potrivit PMB, pentru ca documentatiile respective “nu sunt puse in acord cu reglementarile normativelor pe linie de securitate la incendiu”. Pe romaneste, legislatia a depasit de mult timp birocratia in domeniul asta si tinde sa faca imposibila obtinerea acestei autorizatii. O recunoaste si Raed Arafat, care a afirma ca “in acest moment se lucreaza la modificarea legislatiei privind apararea impotriva incendiilor in vederea simplificarii procedurilor de obtinere a avizelor si autorizatiilor“. Secretarul de stat a mai spus si ca edilii de sector vor beneficia de asistenta tehnica de specialitate din partea reprezentantilor IGSU pentru stabilirea “masurilor constructive necesare pentru punerea in acord a documentatiilor necesare in vederea obtinerii actelor de autoritate”.

Concluzile va apartin, noi spunem doar ca statul este mult prea obisnuit sa se impiedice singur si ca nu ne asteptam ca probleme precum cea a eliberarii autorizatiilor pentru securitate la incendiu sa isi gaseasca o rezolvare prea curand. Ar fi, din pacate, anormal pentru Romania. Dar poate ne inselam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nine − 1 =