Cititorul nostru, Siderius Seceanu, ne-a trimis dovada cat se poate de clara ca lucrurile sunt grave. Cei care angajeaza muncitori pentru lucrari de reabilitare termica (placari cu polistiren) nu cer nimic de la viitorii lor lucratori. Ca sa citam un astfel de anunt de angajare, pe care il aveti si in imaginea de mai jos, “nu se cere calitate sau experienta doar sa arate bine”.
Mai exact, anuntul, dat pe un grup de Facebook – Anunturi Constanta – suna asa (cu tot cu greselile aferente): “Buna ziua avem urgent nevoie de baeti la placat cu polistiren nu se cere calitate sau experienta doar sa arate bine. Ofer de la 150 lei la zi ca meserias si poate sa ajunga si la 200-250 lei la zii depinde de experienta si calitatea pe o depune.” Noi stim ca lipsa muncitorilor buni din cosntructii este acuta, dar sa mergi pana la a spune ca angajatul isi poate bate joc de lucrare (noi nu putem traduce altfel ce spune omul) e un pic cam prea mult. Anuntul continua cu informatia care ne intereseaza (copiat tot cuvant cu cuvant): “Locul munci este in bucureti in sec 4 in cei care sunt interesati sa lese mesaj“.
Anuntul se incheie, evident, cu nelipsita fraza “ofer si cer seriozitate”, dar este mai mult decat evident ca omul cu anuntul nici nu cere si mai ales nici nu ofera seriozitate.
“Astfel de mizerii trebuie sa dispara”, ne scrie cititorul nostru care ne-a trimis si captura de ecran cu anuntul. Mai mult, spunem noi, astfel de mizerii trebuie sa fie pedepsite, pentru ca acesti indivizi nu mai au nici macar instinctul de a se ascunde cand incearca sa faca manarii in urma carora zeci sau sute de oameni, “beneficiarii” lucrarii facute “doar sa arate bine”, vor plati zece ani (da, 10 ani, asa cum se stipuleaza in contractele cu primaria). Nu o sa mergem atat de departe incat sa spunem ca astfel de cazuri (suntem convinsi ca nu este singurul) frizeaza penalul, de asta ar trebui sa se ocupe institutiile abilitate. In acelasi timp, Primaria Sectorului 4, care are la dispozitie toate instrumentele legale pentru a face demersuri de verificare a oricaror lucrari ar trebui sa se sesizeze (din cate intelegem de la cititor, acesta a trimis si primariei de sector, intr-o sesizare scrisa, captura de ecran cu anuntul respectiv).
Suntem extrem de curiosi ce se va intampla si daca administratia locala va lua masuri. La fel de interesant ar fi sa aflam cum se fac receptiile lucrarilor de reabilitare si cine isi asuma eventualele “mici” abateri de la calitate. Nu de alta, dar daca la suprafata arata bine, multe lucrari ar putea fi un adevarat dezastru de fapt.
Grecu Eugenia
September 17, 2018 at 12:51 pm
Se vede clar daca ai “ochi sa vezi” cum se fac reabilitarile in sectorul 4. Sa mai mentionam si faptul ca muncitorii nu au nuciun fel de echipamente de protectie, desi lucreaza la inaltime, pe schele, iar din discutiile cu ei reiese ca lucreaza “la negru”. Aviz ITM-ului.