Elevul care a înjunghiat o profesoară la Colegiul Ion Creangă din Sectorul 4 a fost condamnat definitiv

Ion Creanga

Curtea de Apel București a decis, marți, 14 ianuarie, condamnarea definitivă a elevului care, în aprilie 2023, și-a înjunghiat profesoara de limbă japoneză în timpul orelor de la Colegiul Național “Ion Creangă” din Sectorul 4 al Capitalei. Instanța a hotărât internarea adolescentului pentru o perioadă de cinci ani într-un centru de detenție pentru minori.

Decizia a venit după ce Tribunalul București stabilise inițial o pedeapsă de șapte ani de internare, însă aceasta a fost redusă la cinci ani în urma apelului. Totodată, Curtea de Apel a diminuat și suma daunelor morale pe care familia elevului trebuie să le plătească profesoarei, de la 50.000 de euro la 20.000 de euro. Atacul s-a produs pe 5 aprilie 2023, la Colegiul Național Ion Creangă din Sectorul 4 al Capitalei. Profesoara de japoneză a anunțat pe neașteptate un test, iar acest fapt a declanșat furia elevului. În timpul orei, când cadrul didactic a ajuns în dreptul băncii sale, adolescentul a scos un cuțit din rucsac și a atacat-o în zona gâtului.

Ancheta a relevat că, în aceeași zi, elevul și-a exprimat pe un grup de WhatsApp al clasei intenția de a o ucide pe profesoară, motivând nemulțumirea sa și a colegilor săi față de testul anunțat. El a venit la școală având asupra sa un cuțit cu lama de 10 centimetri.

Incidentul a avut loc în jurul orei 12:30. În momentul atacului, profesoara a reușit să pareze parțial lovitura cu mâna, pasul înapoi al acesteia salvând-o de la o rană gravă. După ce a fost dezarmat de profesoară, elevul s-a așezat pe un scaun, rămânând nemișcat și fără reacție.

În urma atacului, profesoara a suferit răni minore și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale. Colegii de clasă, aflați în stare de șoc, au reacționat fie țipând, fie părăsind clasa. Adolescentul a fost reținut imediat după incident și ulterior arestat preventiv.

Decizia instanței în dosarul Colegiul „Ion Creagă”

Cazul a stârnit numeroase controverse și a ridicat semne de întrebare cu privire la siguranța în școli. Decizia definitivă a Curții de Apel București stabilește, pe lângă pedeapsa de cinci ani de detenție, obligația ca familia elevului să plătească daune morale de 20.000 de euro victimei.

Acest incident tragic subliniază necesitatea unor măsuri suplimentare pentru prevenirea actelor de violență în instituțiile de învățământ și pentru gestionarea situațiilor de criză în rândul elevilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

twenty + 10 =