Gabriela Firea: Nu se pune problema sa majoram tariful pentru transportul public de calatori

transportul public

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat ca tariful pentru transportul public de calatori nu va fi majorat, in ciuda recentelor declaratii facute de catre directorul STB SA, Andrei Creci, intr-un interviu acordat Agerpres.

Intrebata de jurnalisti daca ar accepta o solicitare a STB de dublare a tarifului pentru calatoria in transportul public in comun, Firea a raspuns:

“Nu se pune problema sa majoram tariful pentru transportul public de calatori. Am vazut si eu stirile. Domnul director (al STB – n.r.) spune ca a facut o explicatie mai ampla in cadrul interviului pe care l-a acordat, ca s-a scos din context aceasta informatie, care nu este reala, in sensul in care nu am discutat niciodata sa luam aceasta masura – dublare sau triplare a costului biletului pentru a circula cu autobuzul, tramvaiul sau cu troleibuzul ori abonamentul. (…) La nivel de contabilitate lucrurile stau asa cum au fost descrise de catre domnul director si anume pretul real al unui bilet e, spre exemplu, de 6 lei si se plateste 1,3 – 1,5”.

Primarul general a mai adaugat ca:

“(…) am vazut si eu ca de doua zile se discuta intens despre faptul ca primarul general Firea acum, pe ultima suta de metri a primului mandat, da o lovitura de gratie cetatenilor din Bucuresti si scumpeste biletul de autobuz. Nu, nu e adevarat”.

De asemenea, STB a publicat pe site-ul institutiei un drept la replica la informatiile aparute in presa pe marginea acestui subiect:

“Interviul acordat de Andrei George Creci, Directorul General al STB SA, Agentiei Nationale de Presa AGERPRES a fost unul amplu, in care au fost abordate multiple teme legate de transportul public si de activitatea STB SA, iar titlul si lead-ul stirii au preluat o idee prezentata de acesta cu titlul de exemplu, care nu este nicidecum o propunere de majorare a tarifului pe calatorie.

Informatiile publicate, cu privire la tariful practicat in Bucuresti, reprezinta doar un fragment din discutia purtata de Directorul General cu reprezentantul AGERPRES, discutie in care Andrei Creci a aratat ca, in decurs de 11 ani, fosta Regie Autonoma de Transport Bucuresti a trimis Primariei Capitalei, in repetate randuri, propuneri de majorare a tarifului, avand in vedere evolutia costurilor si a inflatiei in perioadele respective. Totodata, actuala STB SA nu are atributii in ceea ce priveste stabilirea tarifului de calatorie, acestea fiind de competenta Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti – Ilfov (TPBI) si a Primariei Municipiului Bucuresti.

Asadar, Directorul General a mentionat cu titlu orientativ valoarea de 2,5 lei/calatorie, acest tarif fiind prezentat doar ca un exemplu, fiind tariful practicat in Craiova, iar pornind de la acest exemplu, Andrei Creci a aratat ca veniturile lunare ale STB SA ar creste cu 6-7 milioane de lei.”, precizeaza STB

Va reamintim ca, la inceputul acestei saptamani, directorul STB, Andrei Creci, a declarat in cadrul unui interviu ca societatea a solicitat deja majorarea tarifelor calatoriilor cu mijloacele de transport la 2.5 lei. Detalii AICI.

Surse: Administratie.ro, STB SA, AGERPRES

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

three + nineteen =