Muzeu, strada, statie RATB: George Bacovia, un nume ce rasuna peste ani

Bacovia

De fiecare data cand ploua, gandul ma poarta la poeziile lui Bacovia. Ploaia si strazile mohorate din Bucuresti se aseamana cumva cu semnificatia acelor strofe. Este stiut faptul ca din poeziile bacoviene razbate tristetea.

Aceste locuri in care ne ducem viata zi de zi, l-au inspirat secolul trecut pe George Bacovia.

Strada, statia sau muzeul ce ii poarta numele sunt cunoscute locuitorilor din Sectorul 4. Toti am studiat in scoala poeziile scrise de el, dar ce ne mai amintim despre poet?

George Bacovia, pe numele de botez George Andoniu Vasiliu, s-a nascut in anul 1881, in Bacau. La numai 6 ani invata limba germana. Avea un talent deosebit la muzica, desen si-i placea sa scrie. Desi a absolvit Facultatea de Drept, nu a profesat niciodata. Toata viata si-a dedicat-o scrisului.

In anul 1905 s-a stabilit in mahalaua bucuresteana Seban Voda sau “cartierul democrat”, asa cum ii placea poetului sa-l numeasca. O casa situata pe o straduta din apropierea Soselei Giurgiului i-a fost adapost si muza in anii ce au urmat. S-a casatorit cu poeta Agatha Grigorescu si au avut un singur fiu, pe Gabriel. Avand o sensibilitatea fizica si psihica iesita din comun, George Bacovia a fost multitalentat. A excelat la desen, muzica si literatura. Primul sau volum de poezii s-a vandut repede, atragand aprecieri inca din viata, spre deosebire de alti poeti, ale caror poezii au fost apreciate abia dupa trecerea in nefiinta.

Stilul sau literar este unic in literatura si, pe buna dreptate, este socotit a fi al doilea poet al neamului romanesc, dupa Mihai Eminescu. In casuta din sudul Bucurestiului isi avea biroul, langa fereastra. Poate ca birou este totusi prea mult spus, avand in vedere ca poetul se folosea doar de o masa micuta, la care lucra. In plan social se adapta greu. Din aceasta cauza se refugia in scris, reusind astfel sa se exprime si sa se elibereze de tensiunile interioare.

Agatha l-a inteles si l-a sprijinit intotdeauna. A decorat cu multa dragoste cuibusorul lor. In aceasta casa George Bacovia a locuit pana la sfarsitul vietii. Pe 22 mai 1957 a trecut in eternitate, dupa o lunga suferinta.

Glasul poetului rasuna si astazi dincolo de mormant, prin poeziile pe care ni le-a lasat. Casa in care a locuit cu sotia a devenit, prin grija acesteia, “Muzeul Memorial George Bacovia”. Pastreaza si astazi aerul de simplitate si autenticitate.

Mai mult, muzeul se afla chiar la noi in sector, pe strada George Bacovia, la numarul 63. Se poate vizita de miercuri pana duminica intre orele 9 – 17 iarna, 10 – 18 vara. Taxa de intrare este mai mult simbolica: 4 lei – pret intreg, 2 lei – pret redus (elevi, studenti, pensionari).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

10 − seven =