Cum stam cu scolile si gradinitele din sectorul 4 inainte de inceperea noului an scolar? “Asa si asa”, asta daca nu luam in calcul lipsa avizelor de incendiu de la ISU. Iar de aceasta data nu mai poate fi vorba despre vina administratiei locale, care in acest caz a facut toate demersurile posibile si imposibile pentru a reabilita unitatile de invatamant. Ba, chiar si banii exista, doar ca, asa cum spune primarul de sector, Daniel Baluta, administratia nu poate face altceva decat sa se uite lung la cele noua milioane de euro care astepta avizele si autorizatiile de la ISU.
“Primaria Sectorului 4 a depus pentru absolut toate unitatile scolare documentatia in vederea obtinerii avizului ISU. Perioada in care am depus este foarte importanta – perioada noiembrie 2016 – februarie 2017. Mai mult decat atat, indicatorii rezultati in urma acestor documentatii au fost depusi la Ministerul Dezvoltarii in luna martie 2017 si am avut bucuria sa primim finantari pentru toate aceste lucrari de care au nevoie scolile. Si vreau sa va spun ca, in urma modificarii legislatiei la nivelul Sectorului 4, suma necesara implementarii legislatiei schimbata in anul 2015 este 23 de milioane de euro. Din aceasta suma am primit in acest an, de la Ministerul Dezvoltarii, aproximativ 9 miliioane de euro. Prin urmare, avem banii pentru investitii, insa neprimind nici pana la aceasta ora pentru toate unitatile scolare avizul de la ISU, nu putem demara procedura de licitatie. Deci avem bani, inclusiv Trezoreria ne poate sprijini, dar ne uitam la ei“, a declarat primarul sectorul 4, astazi, in cadrul comandamentului special convocat la Primaria Capitalei cu ocazia inceperii noului an scolar.
“Pana la aceasta ora, dosarele noastre au fost trimise, retrimise, trimise, retrimise, si as putea sa continui asa la nesfarsit, pentru ca este un joc de ping pong in privinta acestor dosare. Pur si simplu, ma simt coplesit de aceasta speta si va rog din suflet, va implor, dati-ne si noua avizele pentru ca, si este normal, parintii sunt nemultumiti, pentru ca exista posibilitatea ca elevii sa nu isi desfasoare activitatea in siguranta. Ajutati-ne. Avem nevoie de niste documente. Avem bani sa facem lucrurile acestea si totusi aceste lucruri nu se intampla“, a mai spus Daniel Baluta.
Primarul de la sectorul 4 a mai afirmat ca din 18 gradinite cate exista la nivelul sectorului 4, sapte dintre ele au fost relocate: “Starea deplorabila in care s-au gasit aceste unitati scolare ne-a determinat sa luam aceste masuri, evident in colaborare cu Primaria Municipiului Bucuresti si cu Inspectoratul Scolar care in mod repetat ne-a semnalat aceste disfunctionalitati (…) Va implor sa facem ceva!”.
Daniel Vasile, purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti Ilfov, le-a sugerat primarilor prezenti la comandamentul de la Primaria Capitalei constituirea unui grup de lucru pentru a formula propuneri in vederea modificarii cadrului legislativ. In acelasi timp, Daniel Vasile a precizat ca lipsa avizelor de securitate la incendiu si a autorizatiilor pentru unitatile de invatamant nu inseamna ca elevii si copiii din gradinite sunt expusi vreunui pericol.
“Inceperea anului scolar in institutiile de invatamant publice si private nu reprezinta un pericol pentru copiii acestora. In ceea ce priveste latura de obtinere a autorizatiilor de securitate la incendiu, din punct de vedere statistic, principalele doua deficiente care duc la neobtinerea acestei autorizatii si returnarea implicita a dosarelor pentru remedierea acestora tin in primul rand de modul de intocmire, respectiv de verificarea pe care o facem in teren pentru a observa daca ceea ce a fost prins in aviz s-a materializat in practica“.