Miting in Piata Victoriei in timpul sedintei de Guvern. Modificarile fiscale propuse de Executiv scot oamenii in strada

Guvern

Balbaielile Guvernului Tudose si ale PSD-ului in general legate de politica fiscala ce urmeaza sa fie adoptata prin Ordonanta de Urgenta in sedinta de astazi a executivului, care incepe la ora 13.00, implicit propunerile legate de trecerea platii contributiilor sociale de la angajator la angajat, aprind din nou spiritele in societate. In tandem cu sedinta de Guvern de la ora 13.00 se anunta si un protest de proportii in Piata Victoriei, la care vor participa inclusiv sindicatele.

Modificarile Codului Fiscal, care cuprind si mult-discutatul transfer al contributiilor sociale, sunt contestate nu doar de societatea civila care a iesit deja in strada duminica trecuta, ci si de sindicate si de multi primari, incepand cu edilul Capitalei, Gabriela Firea, si terminand cu cei ai municipiilor din tara. Motivul criticilor primarilor al adresa celor din Guvern este, insa, legat de reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10%, de la 1 ianuarie 2018, ceea ce inseamna venituri mai mici la bugetele locale, asta dupa ce s-au majorat salariile din administratia locala in prima parte a acestui an. Pe scurt, PSD a dat, PSD a luat sau va lua in curand.

In paralel cu problema scaderii impozitului, care loveste toate primariile, problema transferului contributiilor de la angajator la angajat pare sa produca efecte negative la nivelul multor categorii de salariati. Un exemplu este dat de Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Sindicale Cartel Alfa, care sustine ca peste 200.000 de angajati, in special din domeniul IT, vor avea salarii nete mai mici. “Este clar ca din cauza noilor masuri pe care Guvernul le-a luat, peste 200.000 de angajati vor avea de suferit. Este vorba de angajatii din domeniul IT, care in prezent beneficiaza de o facilitate fiscala si care va disparea potrivit noilor reguli ale guvernantilor. De asemenea, si angajatii din companiile care se afla in insolventa vor avea salarii nete mai mici”, a declarat, pentru Mediafax, Bogdan Hossu. Nu in ultimul rand, Cartel Alfa face un apel catre membrii sai si catre toti cetatenii sa se alature manifestatiei anuntate pentru astazi, la ora 14:00, in Piata Victoriei pentru a spune nu transferului de taxe si pentru a cere Guvernului sa retraga ordonanta, se arata intr-un comunicat de presa al confederatiei sindicale, citat de Agerpres.

Ramane de vazut cati oameni se vor strange astazi in fata Guvernului pentru a protesta si, desigur, ramane sa vedem si daca Executivul va da inapoi (si) de aceasta data.

Va vom tine la curent cu subiectul pentru ca, desi nu este ceva nisat pe sectorul 4, deciziile care se vor lua in sedinta de guvern de astazi ne vor afecta pe toti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

20 − 13 =