Momentul adevărului în cazul datoriilor Termoenergetica: Nicușor Dan, încă un apel pentru bani de la Guvern

Nicusor Dan

Termoenergetica riscă să intre în faliment dacă Executivul nu va accepta să plătească o parte din datoriile pe care compania de termoficare le are. Este vorba despre aproximativ 650 de milioane de lei, datorii acumulate în ultimii trei ani, și care reprezintă diferența de tarif între prețul real de furnizare a gigacaloriei și prețul stabilit de către ANRE.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că deși municipalitatea va plăti facturile către Termoenergetica, nu va putea să achite și datoriile menționate mai sus. În acest context, va avea loc în cursul acestei săptămâni o întâlnire între reprezentanții Municipalității și cei ai Guvernului, pentru găsirea unei soluții.

Nicușor Dan a declarat astăzi că,

”Primăria Municipiului Bucureşti nu va putea susţine această creştere – cu toate că eforturile noastre au fost considerabile, faptul că am plătit în 2022 dublu faţă de 2019-2020 – nu va putea susţine această creştere şi are nevoie de un ajutor de la Guvern.”

De asemenea, primarul general a mai afirmat că exclude o variantă în care Guvernul nu va ajuta Capitala, ducând astfel ”în faliment Termoenergetica și Elcen”.

“Eu exclud varianta aceasta, pentru că nu e vorba doar de sistemul de termoficare, e vorba şi de sistemul de aprovizionare cu energie electrică pentru Bucureşti, care nu poate să fie suplinit din altă parte. Deci, funcţionarea Termoenergetica şi a Elcen este o necesitate şi pentru asta sunt convins că vom găsi soluţii (…) “Pentru aceste diferenţe de tarif, legea spune că este o opţiune a autorităţii să îşi ajute compania care furnizează. Noi am vrea să dăm banii aceştia, ca să lichidăm toate datoriile care sunt în lanţ Termoenergetica-Elcen-Romgaz, numai că nu îi avem. (…) Există această datorie, care vine din diferenţele de tarif. Există o datorie între Termoenergetica şi Elcen, după cum există o datorie între Elcen şi Romgaz. Şi pentru datoria între Termoenergetica şi Elcen, pe fiecare din facturile pentru care există întârziere, Elcen a făcut o ordonanţă de plată care a fost aprobată de tribunal şi există această sumă totală de aproximativ 500 de milioane de lei, care este executorie, la 30 de zile din momentul în care se redactează hotărârea. Nu s-au redactat încă aceste hotărâri”, a spus edilul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

16 + 1 =