Nicușor Dan: ”Mi-e teamă de cum se vor comporta construcţiile de după ’90 la primul mare cutremur pe care îl vom avea în Bucureşti.”

cutremur

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a făcut ieri poate cea mai importantă declarație de când este în funcție. Edilul s-a arătat extrem de îngrijorat în legătură cu modul în care se vor comporta construcțiile din București, ridicate după anul 1990, la un posibil cutremur de magnitudine mare.

Cu alte cuvinte, dacă până ieri auzeam fel de fel de discuții sporadice pe această temă, acum lucrurile iau o turnură ceva mai gravă, iar îndoiala că diverșii dezvoltatori și constructori au respectat standardele de siguranță, și nu numai, devine oficială. Din păcate, este foarte târziu acum să mai facem ceva cu adevărat, așa că tot ce avem la îndemână este să ne rugăm ca primarul și toți ceilalți (unii chiar experți în construcții) să greșească.

“Mi-e teamă (…) de cum se vor comporta construcţiile de după ’90 la primul mare cutremur pe care îl vom avea în Bucureşti. Şi aici avem o mare problemă, cred că suntem absolut cu toţii de acord că trebuie să avem o predictibilitate şi o securitate a raporturilor juridice. (…) Pentru ca să avem asta, trebuie să avem instituţii de control şi instituţiile de control nu funcţionează”, a spus Nicuşor Dan, marţi, la conferinţa “Cum (NU) construim în România. Soluţii la provocările momentului”, organizată de DC Media Group.

“În opinia mea, de 17 ani, începând din 2005, de când s-a știut că România va intra în Uniunea Europeană și au început să vină banii în toate segmentele, în special în imobiliare, Bucureștiul se sufocă, adică Bucureștiul involuează în ceea ce privește posibilitatea de a răspunde cu infrastructură la cât și cum se construiește. Acesta este primul palier și în opinia mea este de siguranță națională.

Al doilea palier ține de Bucureștiul în competiția, globală pentru că modul în care se dezvoltă urban un oraș stimulează sau nu o mare firmă să vină să-și pună birourile în București sau în Sofia, sau în Belgrad, sau în Budapesta. Și Bucureștiul are o imagine care nu este grozavă. Cea mai urâtă capitală europeană, de exemplu, a spus un mare site european de turism și multe altele.

Și al treilea palier: România și Bucureștiul sunt într-o zonă seismică și mi-e teamă de construcțiile de după anii 90, de cum se vor comporta aceste construcții la primul mare cutremur pe care îl vom avea în București. Și aici avem o mare problemă, cred că suntem absolut cu toții de acord că trebuie să avem o predictibilitate și o securitate a raporturilor juridice. Pentru ca să avem asta, trebuie să avem instituții de control și instituțiile de control nu funcționează” a mai spus Primarul General.

CITIȚI ÎN CONTINUARE PE DCNEWS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

19 + four =