“In primul meu mesaj din 2021 vreau sa reafirm ca acest oras are un urias potential! Vreau sa asigur bucurestenii ca in 5-6 ani Bucurestiul va fi un centru regional, economic, academic si cultural. Dincolo de problemele curente cu care ne confruntam, vreau sa dau acest mesaj de speranta: Bucurestiul va deveni un oras de care vom fi cu totii mandri si, din acest moment, Primaria Capitalei este partenerul acestor uriase oportunitati!, a spus Nicusor Dan.
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta municipalitatea in acest moment este legata de datoriile imense pe care le are. Este vorba despre datorii curente de nu mai putin de 2,5 miliarde de lei: “Aici ne-au adus floricelele, concertele, targurile si companiile municipale. Conturile Primariei Capitalei sunt blocate incepand cu luna august, iar acesta este motivul pentru care nu putem, conform legii, sa platim nicio lucrare de investitie.”
Primarul General, Nicusor Dan, a explicat ca datoriile curente ale Primariei Capitalei insumeaza 2,5 miliarde lei, “suma care se apropie de costurile de realizare a metroului din Drumul Taberei, sau costurile de constructie a podului de la Braila peste Dunare sau 10.000 de apartamente. Este o datorie curenta pe care noi ar trebui sa o platim acum. Aici ne-au adus floricelele, concertele, targurile si companiile municipale. Conturile Primariei Capitalei sunt blocate incepand cu luna august, iar acesta este motivul pentru care nu putem, conform legii, sa platim nicio lucrare de investitie.
Inteleg foarte bine problemele multor oameni care sunt afectati de aceasta situatie, cum ar fi, de exemplu, locuitorii din zona Prelungirea Ghencea. Nu putem sa continuam lucrarile la Prelungirea Ghencea pana cand nu vom debloca aceasta situatie financiara si pentru rezolvarea acestei probleme financiare avem nevoie de sprijinul Guvernului”.
De asemenea, Primarul General a explicat ca Primaria Capitalei nu solicita de la Guvern mai multi bani decat alte autoritati locale, insa cere ca datoria pe care PMB o are catre ANAF, prin intermediul STB-ului, sa fie esalonata incepand cu anul 2022 si mai solicita ridicarea plafonului de indatorare, pentru ca, incepand din 2021, investitiile sa poata fi finantate exclusiv din fonduri europene si din imprumuturi: “Am speranta ca vom avea o solutie financiara rezonabila la sfarsit de ianuarie, cand se va discuta legea bugetului national si toate celelalte legi conexe”.
Nicusor Dan: “In ceea ce priveste bugetul pe 2021, asa cum legea ne obliga si asa cum am afirmat in repetate randuri, il vom supune dezbaterii publice.
Incepand de saptamana viitoare, vom discuta cu directorii din primarie si cu directorii institutiilor din subordine, despre nevoile bugetare pe care le au si vom reduce cheltuielile Municipalitatii.
Vom invita la discutii reprezentantii ONG-urilor, pentru ca am anuntat, si ne tinem de cuvant, ca dorim sa avem o buna colaborare cu ONG-urile”.
Primarul General a anuntat ca saptamana urmatoare va avea discutii cu primarii de sector pentru a stabili clar responsabilitatile fiecaruia in ceea ce priveste investitiile, un exemplu in acest sens fiind anveloparea blocurilor, care se afla in programul actual de investitii al Primariei Capitalei, dar care este de competenta primariilor de sector.
Primarul Capitalei a estimat totodata ca in jurul datei de 1 februarie, cand se asteapta finalizarea bugetului national, Primaria Capitalei va pune in dezbatere publica propriul buget.
Primarul General, Nicusor Dan: “Companiile municipale au fost un dezastru pentru Primaria Capitalei. Va dau numai cateva exemple: spatii verzi: in 2016, cand nu aveam companii municipale, plateam 70 de milioane, iar in anul 2019 am platit 100 de milioane. Cimitire – inainte se plateau 27 de milioane, iar apoi 32 de milioane. Dezinsectie, deratizare, dezinfectie: costurile au crescut de la 7 milioane la 13 milioane, plus ca sunt companii, precum Compania Imobiliara sau Parking, care urmau sa aduca mai multi bani si nu au adus aproape deloc.
Reafirm si din partea mea si din partea majoritatii din Consiliul General vointa de a desfiinta aceste companii municipale! Este un atribut al Consiliului, Consiliul General a facut deja cativa pasi, s-au numit in ultima sedinta de Consiliu General adunarile generale. In acest weekend se finalizeaza negocierile si vor fi propusi oameni in consiliile de administratie. Exista intregul suport al Executivului pentru desfiintarea companiilor”.
Nicusor Dan a declarat ca Primaria Capitalei si-a exprimat intentia de a cumpara ELCEN: “Este un deziderat care a aparut in spatiul public de foarte mult timp, inclusiv la administratiile anterioare, avem instrumentele sa-l realizam, exista disponibilitatea pe care am exprimat-o formal din partea Primariei Capitalei, este nevoie de acordul Consiliului General si este nevoie de acordul Guvernului prin Ministerul Finantelor si prin Ministerul Energiei. Sunt optimist ca aceasta preluare va avea loc”.
Primarul General a reamintit totodata ca in cursul anului 2020 a semnat contractul de finantare pentru 300 de milioane de euro, bani cu care se va moderniza reteaua de termoficare a Capitalei: “In februarie vom lansa licitatiile. Mesajul meu pentru companiile de constructii care lucreaza in bransa este ca vom fi foarte seriosi, ii invit pe toti sa se inscrie la aceste licitatii, este foarte mult de munca si ii asigur ca nu se va mai intampla cum s-a intamplat pana acum in Primaria Capitalei, cu plati intarziate sase luni, un an, un an si jumatate. Deci trebuie sa fim seriosi, profesionisti unii cu altii si de aceea invit toate firmele care au aceasta specializare, de lucrari de constructii pentru retele subterane sa se inscrie la licitatiile pe care le vom demara in cursul lunii februarie.
De asemenea, in Planul National de Redresare si Rezilienta au fost inclusi 200 de milioane de euro, si, printr-un mecanism de compensare cu Ministerul de Finante, s-au obtinut 320 de milioane de lei pentru termoficare, acesta fiind un prim pas care duce la iesirea din insolventa a ELCEN-ului, astfel incat sa poata accesa fonduri europene”.
In ceea ce priveste domeniul sanatatii, Primarul General, Nicusor Dan, a explicat: “Pentru programul de vaccinare, suntem la dispozitia autoritatilor coordonatoare, DSP si a Prefectura Capitalei. Suntem gata sa detasam 140 de persoane, sau mai multi daca este necesar.
Tot in cadrul programului de vaccinare am avut cinci spitale care au participat la faza I, care s-a incheiat, iar dintre acestea trei au ramas in faza a II-a. De asemenea, pentru ca trebuie sa predam la un anumit moment Arena Nationala UEFA pentru Campionatul European, n-am putut sa continuam activitatea de acolo. In urmatoarea sedinta de Consiliu vom schimba destinatia partiala a Circului Metropolitan pe care il vom transforma in locatie pentru vaccinare. Astfel, in total, vom avea 30 de puncte de vaccinare: la trei spitale si la Circul Metropolitan.
Primarul General: “Vom inchide spitalul modular de la Pipera, pentru ca, din fericire, numarul de persoane bolnave de coronavirus care au nevoie de ingrijiri medicale a scazut si nu se mai justifica acum cheltuielile de acolo. Evident, daca din nefericire numarul de pacienti va creste, acesta se va putea refunctionaliza.
De asemenea, tot in domeniul sanatatii, anunt ca am prelungit cu trei luni contractele de management ale directorilor de spitale, pentru ca marea lor majoritate expirau in cursul lunii ianuarie. Este un demers legal iar in jurul datei de 15 iunie se va organiza un concurs de management pentru toti managerii din cele 19 spitale aflate in administrarea PMB”.
Nicusor Dan a explicat in cadrul conferintei de presa ca, in privinta transportului public “vom semna in perioada urmatoare contractul cu Astra Arad, cu finantare din fonduri europene, prin care vor fi livrate 100 de noi tramvaie. Modernizarea parcului de vehicule al STB e o prioritate pe care o avem in vedere nu doar prin achizitia de tramvaie, ci si prin reluarea licitatiei pentru autobuzele electrice (ratata in precedentul mandat) “.
Totodata, se va relansa si licitatia pentru cele 100 de autobuze electrice: “Dupa cum stiti, este vorba despre fonduri europene. A fost o problema cu autobuzele electrice, motiv pentru care au fost doua licitatii anulate. Principala problema a fost ca pretul care a fost stabilit in caietele de sarcini nu a stimulat marii operatori europeni sa participe la aceste licitatii. Pentru a avea oferte de la marii operatori economici care produc autobuze in Europa vom suplimenta costul estimat de la 450.000 de euro, la aproximativ 550.000 de euro, pentru ca acesta este pretul real pentru un autobuz electric la marile firme care produc autobuze electrice in Europa. Va asigur ca nu vom pierde acesti bani europeni pe care, de asemenea, trebuie sa-i luam pana in 2023” a explicat Primarul General, Nicusor Dan.
Ion Andrei
February 16, 2021 at 4:55 pm
Dar despre plata stimulentelor pentru persoanele cu handicap nu se spune nimic????