Cum vom petrece Pastele in pandemie? Restrictii relaxate pentru credinciosi

Pastele

O serie de vesti bune au venit in ultimele zile de la autoritati, atat in privinta situatiei infectarilor noi cu COVID-19 la nivel national, cat si a modului in care vom putea sarbatori Pastele Ortodox in acest an.

Este deja al doilea an in care Pastele se sarbatoreste in conditii speciale din cauza pandemieui de COVID-19. Spre deosebire de anul trecut, insa, credinciosii din Romania primesc o veste buna de la autoritati, pe fondul reducerii semnificative (cel putin in ultima saptamana) a numarului de infectii noi cu noul coronavirus.

Astfel, atat presedintele Klaus Iohannis cat si premierul Florin Citu au anuntat ca sarbatoarea Invierii va aduce o pauza de la restrictiile impuse de autoritatile sanitare.

In noaptea de Inviere, credinciosii vor putea merge la biserica, iar ciruclatia va fi permisa, in noaptea de 1 spre 2 mai pana la orele 5 ale diminetii (practic se ridica restrictiile total in intervelul amintit).

Asta nu inseamna ca oamenii nu vor mai trebui sa poarte masti de protectie si ca nu vor mai pastra distanta de siguranta la slujbele de Paste. Din contra, autoritatile se bazeaza pe faptul ca noi toti vom fi responsabili si vom respecta acele masuri minime care pot tine departe de noi virusul.

Klaus Iohannis: “Fara declaratie la slujba de Inviere”

„Ne pregatim cu totii de marea sarbatoare a Invierii si vreau sa ne pregatim foarte bine nu doar acasa, ci si in societate. Pot sa va spun de pe acum cateva lucruri certe care au fost discutate impreuna cu reprezentantii bisericilor, in special cu reprezentantii BOR. In noaptea de Inviere, restrictiile de circulatie se ridica, asadar, crestinii vor putea sa participe la slujbele de Inviere. Nu vor trebui sa completeze declaratii, vor merge pur si simplu la biserica”, a declarat Klaus Iohannis, ieri, intr-o conferinta de presa.

De asemenea, premierul Florin Citu a declarat, tot ieri, ca guvernul nu intentioneaza sa vina cu noi restrictii in perioada sarbatorilor Pascale:

“Am avut astazi (ieri – n.r.) o noua intalnire cu reprezentanti ai cultelor religioase din Romania, in perspectiva Sarbatorilor Pascale si a altor momente religioase importante din perioada urmatoare.

Am punctat faptul ca la nivelul Guvernului nu dorim sa intervenim in nici un fel in desfasurarea traditionala a sarbatorilor religioase si nu avem in vedere sa introducem masuri suplimentare fata de cele existente. Asa cum am stabilit in Guvern in urma consultarilor cu reprezentantii cultelor religioase, va fi permisa circulatia persoanelor in noaptea de Inviere, respectiv 1 mai-2 mai 2021, precum si in noaptea de 8 mai – 9 mai 2021 (sarbatoarea religioasa specifica lunii Ramadan), pentru participarea credinciosilor la slujbele religioase.

Acestea vor putea fi organizate atat in interiorul, in exteriorul lacaselor de cult, sau simultan, in conditiile sanitare cunoscute pentru protejarea sanatatii oamenilor. Apreciez disponibilitatea tuturor cultelor prezente la aceasta intalnire de a sprijini eforturile autoritatilor in combaterea raspandirii noului coronavirus si le multumesc. Ne preocupa pe toti sanatatea oamenilor si vrem sa ne asiguram ca masurile in vigoare sunt intelese si respectate.”, a precizat premierul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

five × two =