IMPORTANT: Precizari ale GCS in atentia elevilor si parintilor pentru inceperea anului scolar!

inceperea anului scolar

Grupul de Comunicare Strategica (GCS) prezinta o serie de reguli si recomandari de conduita sanitara pe care elevii trebuie sa le aiba in vedere odata cu inceperea anului scolar pentru a preveni raspandirea noului coronavirus (COVID-19).

IATA COMUNCATUL INTEGRAL:

3 lucruri ne țin în siguranța pe noi, dar și pe ceilalți, în orice situație am fi:

  1. Masca trebuie purtata astfel încât sa acopere atât nasul, cât și gura. Masca

reduce masiv riscul de raspândire a virusului! Atunci când e purtata atât de catre persoana potențial infectata, cât și de catre persoana neinfectata, se reduce la minimum riscul de transmitere a virusul mai departe. Utilizarea maștii în spații închise (ex: o sala de clasa) previne transmiterea virusului atunci când mai multe persoane se afla simultan într-o încapere. Tot masca face sa poata fi redusa distanța minima dintre persoane la cel puțin 1 metru în interior. Masca trebuie purtata și în aer liber atunci când distanța dintre persoane nu poate fi menținuta la cel puțin 1,5 metri sau atunci când un numar mare de persoane se afla în aceeași zona.

➔ Nu înlaturați masca și nu o purtați sub barbie, în special atunci când vorbiți în apropierea unei alte persoane sau în sala de clasa. Masca este individuala și NU se ofera propria masca utilizata sa fie purtata de o alta persoana.

  1. Distanța fizica trebuie pastrata la cel puțin 1 metru în interior, cu obligația purtarii maștii, și cel puțin 1,5 metri în aer liber, atunci când nu este purtata masca. Pastrând distanța fața de celelalte persoane aria de raspândire a virusului este redusa la minimum. Întrucât particulele care pot fi infecțioase sunt raspândite prin simpla vorbire, purtarea maștii și distanța fizica fac ca aceste particule sa nu ajunga la celelalte persoane.

➔ În sala de clasa, trebuie menținuta distanța atât fața de colegi, cât și fața de profesori, în timpul orelor, în pauze sau în momentul sosirii/plecarii de la cursuri. În cazul orelor de educație fizica vor fi evitate acele activitați care presupun contactul direct între elevi sau prin intermediul obiectelor atinse frecvent (ex: jocul de echipa cu mingea)

  1. Mâinile trebuie igienizate sau dezinfectate ori de câte ori atingem o suprafața care ar putea fi infectata (ex: clanțe, mânere, balustrade, butoane de lift). E important sa ne gândim cine ar fi putut atinge respectiva suprafața înaintea noastra, întrucât cu ajutorul mâinilor putem duce mai departe cele mai multe virusuri. Daca mâinile noastre nu sunt igienizate/dezinfectate, atunci NU trebuie sa ne atingem ochii, nasul sau gura, deoarece virusul poate fi pe mâini și în acest mod sa ne infectam. Mâinile trebuie spalate cel puțin 20 de secunde cu apa și sapun sau dezinfectate. Trebuie sa avem grija sa dezinfectam nu doar mâinile, dar și obiectele pe care le purtam frecvent cu noi, cum ar fi telefonul mobil.

➔ În sala de clasa, așezați-va întotdeauna în același loc și evitați sa atingeți obiectele colegilor, scaunele și bancile ocupate de aceștia. Dezinfectați-va mâinile de fiecare data dupa ce atingeți obiecte sau suprafețe comune (ex: creta, burete, tabla). Aveți grija unde plasați ghiozdanul astfel încât sa fie cât mai ferit de o posibila contaminare.

Tinerii sunt afectați într-o mai mica masura în cazul infectarii cu noul coronavirus (COVID-19), DAR ei pot raspândi virusul, chiar fara sa-și dea seama, catre persoanele vârstnice și/sau cu boli cronice (ex: parinți, bunici, profesori, persoane cu deficiențe imunologice) în cazul carora infectarea poate avea consecințe extrem de grave.

➔ Din acest motiv, este foarte important ca tinerii sa respecte masurile de

protecție sanitara și sa avertizeze imediat atunci când prezinta simptome  (ex: febra, tuse, nas înfundat, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, stare de oboseala, etc).

➔ Elevii cu simptome de boala NU trebuie sa se prezinte la școala, iar parinții

au obligația de a anunța unitatea de învațamânt, precum și medicul de familie.

➔ Parinții/ însoțitorii care conduc elevii la școala NU pot intra în instituția de

învațamânt decât în situații excepționale, cu aprobarea prealabila a conducerii școlii.

➔ Elevii care fac parte din grupe de risc în ipoteza infectarii cu noul coronavirus (COVID-19), sau locuiesc cu persoane care se afla în grupele de risc, pot face școala online, pe baza unei solicitari din partea parinților, în urma unei adeverințe medicale din partea medicului de familie sau a medicului curant.

➔ În cazul absenței de la școala pentru cel puțin 3 zile consecutive, elevul va trebui sa prezinte în momentul revenirii la școala o adeverința medicala din partea medicului de familie.

➔ La fel ca și în anii precedenți, elevii care intra în noul ciclu de învațamânt (ex: gradinița – grupa mica, primar – clasa I, gimnaziu – clasa IV, liceal – clasa IX, postliceal) trebuie sa prezinte o adeverința de intrare în colectivitate care poate fi eliberata de medicul de familie în cursul primei saptamâni de școala, daca nu se regasește în dosarul de înscriere.

Momente cheie pentru elevi în afara orelor:

  • Drumul pâna la școala. Daca este posibil, optați pentru deplasarea pietonala și evitați folosirea mijloacele de transport în comun. Daca trebuie sa utilizați transportul în comun, purtați obligatoriu masca, pastrați distanța fața de celelalte persoane, evitați atingerea suprafețelor comune și dezinfectați-va mâinile imediat ce ați parasit transportul în comun.

  • Recreația alaturi de colegi. Daca purtați masca, pastrați distanța de minimum 1 metru fața de colegi. Daca va aflați în aer liber și nu purtați masca, atunci mențineți o distanța de cel puțin 1,5 metri. Evitați sa faceți schimb sau sa atingeți obiectele personale pe care au pus mâna și alte persoane (ex: telefoane mobile, manuale, rechizite, etc) și dezinfectați-va mâinile dupa orice contact cu suprafețe comune.

  • Timpul petrecut dupa școala. În cazul în care, dupa orele petrecute la școala, mai ramâneți alaturi de colegi/prieteni, aveți grija sa respectați aceleași reguli sanitare, indiferent daca persoanele alaturi de care va aflați prezinta sau nu simptome de infectare. Este de preferat ca petrecerea timpului liber sa aiba loc în aer liber, daca este permisa de condițiile meteorologice.

  • Întoarcerea acasa. Atunci când reveniți acasa aveți grija ca, dupa ce lasați încalțamintea la intrare, sa va spalați pe mâini, sa dezinfectați obiectele personale (ex: chei, telefon mobil), sa schimbați îmbracamintea folosita afara și sa o așezați separat de îmbracamintea folosita în casa. Înainte de a îmbraca noile haine, spalați-va/dezinfectați-va mâinile. Acordați atenție sporita ghiozdanului, respectiv zonelor în care îl plasați și riscul de contaminare.

  • Interacțiunea cu persoane vârstnice. Persoanele în vârsta sunt vulnerabile în fața noului coronavirus, în multe cazuri infectarea fiindu-le fatala. Este motivul pentru care trebuie protejate cu prioritate, prin evitarea contactului direct (ex: îmbrațișari) și prin menținerea distanței fizice de 1,5 metri. În cazul în care va întâlniți cu persoane vârstnice, și nu puteți pastra distanța de siguranța, este recomandata purtarea maștii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2 × 4 =