Primaria de sector nu vizeaza ”cai verzi pe pereti”, ci direct pereti verzi. Ceea ce nu e tocmai rau!

pereti verzi

Iata un proiect de mediu cu adevarat inedit, iar de aici si titlul nostru destul de “colorat”. Despre ce este vorba de fapt? Primaria Sectorului 4 vrea sa implementeze un proiect care se numeste chiar asa: “Pereti verzi” si care se refera la cresterea suprafetelor de spatii verzi prin plantarea pe verticala, pe fatadele scolilor, ale blocurilor si ale institutiilor publice, de plante specifice climei si zonei.

Avantajul unui astfel de proiect, pe langa beneficiile clare precum reducerea poluarii, este ca el va fi finantat din bani europeni, mai exact din accesarea unor fonduri din cadrul Pactului Ecologic European (Green Deal).

“Autoritatile publice din Romania pot primi aceste sume, ce se ridica pana la 800 milioane de euro, daca isi asuma prin proiecte cat se poate de riguroase, realizarea de transformari in domenii cum ar fi energia verde, eficienta energetica, digitalizarea, conservarea si recuperarea biodiversitatii etc.”, se arata intr-un comunicat de presa al Primariei Sectorului 4.

Cica ar scadea cu pana la 30% si facturile la utilitati ale populatiei

“Primaria lanseaza acest concurs ce are ca scop nu doar infrumusetarea orasului, ci si scaderea facturilor de utilitati ale populatiei cu pana la 30% (impreuna cu alte masuri, cum ar fi anveloparea blocurilor). Nu uitam nicio clipa, bineinteles, de scopurile fundamental ecologice ale Green Deal, respectiv, de cresterea calitatii aerului si combaterea poluarii.”,

mai anunta administratia locala care lanseaza si o invitatie:

“Intrucat experienta in domeniu este una inca redusa in Romania, invitam agentii economici si/sau persoanele fizice sa se inscrie la concurs atat in nume propriu, cat si in colaborare cu entitati europene din domeniu, astfel incat solutiile propuse sa fie cat mai aprofundate si realizabile, avand in vedere clima din Capitala.”

Potrivit sursei citate, solutiile propuse vor fi analizate de o comisie din care vor face parte specialisti in domeniu, inclusiv grupuri de expertiza propuse ca urmare a parteneriatului incheiat de Primaria Sectorului si Ambasada Tarilor de Jos in Romania.

Ideea nu e chiar din categoria “cai verzi pe pereti”, asa cum glumeam mai sus, pentru ca un proiect “pereti verzi” exista deja in sectorul 4 si, daca nu gresim, este singurul din tara pana in acest moment. Una dintre fatadele Colegiului National „Octav Onicescu” a fost imbracata intr-o mini-gradina verticala.

Sursa foto: Primaria Sectorului 4

CITESTE SI: Primarul general: Vor exista concursuri internationale de solutii pentru amenajarea Parcului Natural Vacaresti

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

19 + sixteen =