Primaria vrea picturi 3D pe blocurile din sectorul 4 – Proiect de arta urbana

picturi 3D

Da, ati citit bine, primaria vrea sa zugraveasca “in mod creativ” si sa decoreze cu picturi 3D blocurile din sectorul 4, dupa cum se arata intr-un proiect de hotarare publicat pe site-ul institutiei.

Proiectul, peste care am dat pe site-ul administratiei locale si care va fi supus votului consilierilor in curand, se numeste “Arta urbana: zugravirea creativa a blocurilor de locuinte”, si ar trebui sa reprezinte, pe romaneste, acoperirea peretilor exteriori ai blocurilor din sector cu picturi 3D si alte desene cu tematica inspirata de Micul Paris. Proiectul se adreseaza exclusiv blocurilor care au fost reabilitate, dupa cum se precizeaza in document.

Iata cum suna raportul de specialitate al propunerii:

Proiectul “Arta urbana: zugravirea creativa a blocurllor de locuinte” raspunde nevoii estetice de conturare si creare a unui spatiu al comunitatii nu doar confortabil si util, ci si estetic, agreabil si in congruenta cu celelalte amenajari urbane din vecinatatea sa.  Cea mai mare partea a locuintelor bucurestene – si implicit a celor din Sectorul 4 – este construita in perioada comunista, sub forma blocurilor de locuirte. La momentul construirii, au fost urmarite, in special, aspectele functtonale si economice, aspectul estetic fiind ignorat aproape complet. Din aceasta cauza, in multe dintre zone si / sau cartierele Bucuretiului si ale Sectorului 4 se creeaza o imagine specifica ghetto-urilor, cu blocuri gri. Estetica spatiului are de suferit atat la nivel individual – imaginea oferita de aceste constructii este simplista, respectiv, brutala – cat si in ansamblu, neexistand o coerenta si o armonizare fireasca a acestor blocuri cu celelalte cladiri invecinate.     

Aspectul dezagreabil scade atractivitatea acestui tip de locuinte si conduce, in timp, la segregarea sociala a locatarilor; acest aspect produce un fenomen similar in cartiere, unele dintre acestea suferind major din aceasta cauza. In ultimii ani, insa, s-a procedat la anveloparca termica a blocurilor, urmata de zugravirea imobilelor. Efectele pozitive ale anveloparii sunt incontestabile, insa calitatea estetica a aspectului blocurilor anvelopate lasa un loc generos de mai binc. Prin proiectul “Arta urbana: zugravirea creativa a blocurilor de locuinte” este vizatia zugravirea estetica si creativa a blocurilor din Sectorul 4. Ne propunem sa transformam peretii exteriori ai acestor imobile gri si rectangulare in suprafete estetice, armonizate vizual cu cIadirile inconjuratoare, oferindu-le, in acelasi timp, un aspect creativ si inovator. Mai mult decat atat, Bucurersti este Micul Paris, motiv pentru care ne propunem reprezentarea grafica pe suprafata blocurilor a unor elemente de arhitectura specifice Micului Paris, cu efect optic tridimensional. Aceasta abordare integreaza elementeIe clasice de arhitectura europene in arhitectura specifica perioadei comuniste si, totodata, o modernizeaza folosind metode grafice moderne. Pentru realizarea concreta a modelelor grafice pentru fiecare imobil sau grup de imobile  vor fi cooptati in proiect artisti plastici si arhitecti, care sa ne asigure expertiza tehnich si de specialitate necesara. Zugravirea estetica este recomandata a se realiza ca etapa finala a  anveloparii, acolo unde este cazuI sau pe suprafata blocurilor deja anvelopate a caror perioada de  garantie a Iucrarilor a expirat si a fost depasit inclusiv termenul de 5 ani post-proiect.

Initiatorul proiectului, care din cate ne dam seama din document este chiar priamrul Daniel Baluta, afirma ca pe langa efectele vizuale pe care le-ar asigura desenarea blocurilor in mod creativ, s-ar crea si locuri de munca in sectorul 4 si artistii si tinerii interesati de idee si-ar pune in valoare creativitatea.

Sursa: ps4.ro

1 Comment

  1. Radu

    martie 15, 2018 at 11:52 am

    Au gasit o modalitate facila de a cheltui din bugetul local desi se plange ca nu are bani pentru curatenie si ridicarea gunoiului !
    Bataie de joc pe banii fraierilor care platesc impozite si taxe iar o mana de oameni cheltuiesc banii cu firme de la care primesc parandarat ! Cine i a votat beneficiaza de ajutor social tot din banii fraierilor ! Tara e impartita in doua : fraieri si destepti !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

nine + six =