Vine relaxarea peste noi incepand de maine. Expertii in sanatate publica fac apel la responsabilitate!

relaxarea

Ieri va prezentam si noi, in prima parte a zilei, declaratiile prefectului Capitalei, Alin Stoica, legate de deciziile privind masurile de relaxare care urmau sa fie luate. Intre timp, Florin Citu, premierul Romaniei, isi mentinea declaratiile de cu o zi inainte si care sunau mult mai optimist decat cele ale prefectului. Tot ieri, pe la orele 18:00, iesea public si presedintele Iohannis, ca sa ne spuna ca, de fapt, si premierul Citu si Prefectul Stoica au fost departe de ceea ce s-a hotarat pana la urma. Pe scurt, masurile care vor intra in vigoare in Capitala incepand de sambata sunt muuuuult mai relaxate decat credea toata lumea. Relaxarea asta, care include si renuntarea la masca in exterior, e ca o sabie cu doua taisuri, iar expertii in sanatate publica avertizeaza ca vor exista repercusiuni.

Iar in contextul in care multe voci au criticat relaxarea anuntata de presedinte, azi iese la rampa si premierul pentru a spune ca totusi, daca vaccinarea nu merge bine, “putem trage frana de mana privind relaxarea”.

Cum arata relaxarea masurilor anti-pandemie, cu aplicare de maine?

  • „Am pregatit un calendar privind relaxarea, care cuprinde intreaga perioada de vara, ne pregatim de relaxare. (…) Vom avea o relaxare pas cu pas, relaxarile sunt conditionate de evolutia pandemiei si gradul de vaccinare”, a spus, ieri seara Presedintele.
  • Primul punct din calendarul de relaxare este 15 mai, cand se va renunta la obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice exterioare, cu cateva exceptii – zone aglomerate precum targuri, piete sau statiile pentru transportul in comun.
  • Tot din acest weekend sunt ridicate restrictiile de circulatie pe timp de noapte, a precizat presedintele.
  • Nici agentii comerciali nu vor mai avea programul limitat.
  • Tot din acest weekend, activitatile sportive in aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, cu spectatori.
  • In interior vom avea de asemenea relaxari care incep, majoritatea, din 1 iunie, cand va creste capacitatea de cazare, capacitatea de servire in restaurante.
  • “In ceea ce priveste functionarea scolilor, pastram normele care tin de rata de incidenta. E previzibil ca majoritatea localitatilor sa intre in scenariul verde si majoritatea elevilor se vor intoarce fizic in scoli. Deci la scoli se aplica normele de pana acum. E foarte probabil ca anul scolar sa se incheie cu toti elevii in scoala si e foarte de dorit sa se incheie cu majoritatea romanilor vaccinati”, a mai spus Klaus Iohannis.

Ce vad expertii in sanatate publica aceste masuri?

Intr-un interviu acordat Libertatea, Razvan Chereches, profesor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, considera ca eliminarea obligativitatii purtarii mastilor de protectie in aer liber este o masura buna, insa impactul negativ al acestei masuri se va constata asupra dorintei populatiei de a se vaccina:

“Eliminarea obligativitatii mastii in spatii deschise mi se pare o masura buna. Probabilitatea, acum, cu vremea calda, de transmitere a infectiei in spatiu deschis, cu aerul care circula in jurul nostru, este extreme de redusa”, sustine Chereches, care precizeaza insa ca “Nu exista un stimulent de vaccinare si de aceea scade continuu, pentru ca am intrat in rezervorul de persoane sceptice si de aceea e nevoie de argumente suplimentare. Simplul fapt ca avem vaccinul disponibil nu e suficient. Mesaje precum situatia e sub control fac ca unele persoane sa nu se mai vaccineze.”

In acelasi timp, Razvan Chereches atrage atentia ca dupa vestile bune de acum si odata cu intrarea in toamna, mai mult ca sigur vom da piept cu valul 4 al pandemiei, pentru ca avem de-a face cu un virus sezonier:

“O sa avem un val 4 in toamna, cand incepe vremea rece si vor fi ploi, pentru ca e sezonalitatea virusului si aici nu avem scapare. Cat de mare este valul patru va depinde de ce se va intampla peste vara. Daca patim ca vara trecuta, cand Ministerele Sanatatii sau Educatiei s-au relaxat si spuneau ca nu cresc numerele, atunci in toamna vom avea un val patru mai mare.Sigur, nu va avea intensitatea valului trei din primavara asta, pentru ca va face o diferenta procentul de persoane vaccinate. Dar vom avea din nou cresteri de cazuri pe ATI, cresterea costurilor implicite si morti care putea fi evitate daca peste vara se facea o campanie solida de comunicare si o campanie de oferire de facilitati pentru persoanele vaccinate.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × 5 =