Sindicatul angajaților din STB anunță că a ajuns la o înțelegere cu PMB și conducerea companiei pentru a evita intrarea în grevă generală

STB

UPDATE:

Sindicatul angajaților din STB anunță că a ajuns la o înțelegere cu PMB și conducerea companiei pentru a evita intrarea în grevă generală. Salariile vor crește cu 300 de lei, potrivit AGERPRES

Articol inițial

Sindicatul STB, acest stat în stat pe roți, amenință cu greva! Bucureștiul ar putea fi paralizat!

Sindicatul de la STB se află în aceste momente în negocieri cu noul director General al Societății, Daniel Istrate, pentru semnarea unui nou contract colectiv de muncă. Și se pare că astăzi este ultima rundă de negocieri, iar dacă acestea eșuează vom avea ditamai greva în transportul de suprafață în București.

Exact cum s-a întâmplat anii trecuți, când șoferii și vatmanii au decis să blocheze Bucureștiul pentru 5 zile la rând. Metoda de șantaj e bine cunoscută în mai toate companiile sau instituțiile care lucrează „pentru cetățeni”: Metrorex, Finanțe, Spitale etc. care pot pune oricând pumnul în gura Primăriei, Statului etc., nu pentru că ar avea salarii mici, ci pentru că pot avea salarii și mai mari.

De exemplu, salariul mediu net(!) la STB este de 6.600 de lei!

Nu o spunem noi, fostul director STB, Adrian Criț: „Angajaţii noştri beneficiază de nişte salarii ok, din punct de vedere a ceea ce există la nivel naţional. Salariul mediu brut pentru prima jumătate a anului, urmare a depunerii sitaţiilor financiare, e de 8.000 de lei.

Vă daţi seama? Sunt nişte salarii destul de ok la nivelul societăţii (…). Tot urmare a analizei efectuate pe prima jumătate a anului, salariul mediu net pentru şoferii şi manipulanţii de la tramvaie este de 6.616 lei. E o realitate cu care ne confruntăm.

Pe lângă drepturile salariale suplimentate foarte mult, sunt şi alte solicitări, care de asemenea impactează bugetul societăţii şi aş exemplifica majorarea numărului de zile de concediu cu două zile pentru fiecare categorie de personal, tichete sociale mărite, tichete de masă mărite”, a declarat directorul STB.”

Care sunt, de fapt revendicările setebiștilor?

  • Semnarea contractului colectiv de muncă, în condițiile dictate de sindicatul Transportatorilor
  • Mărirea salariilor
  • Condiții mai bune de muncă
  • Sporuri pentru șoferi de autobuze și tramavie noi, cele cu burduf
  • Două zile de concediu în plus
  • Majorarea tichetelor de masă

În ianuarie anul trecut, greva setebiștilor dura cinci zile și avea să fie declarată ilegală și s-a lăsat cu plângeri penale pe numele sindicaliștilor și cam atât. A, și cu pierderea de bani pentru călătorii care aveau abonamente, dar asta nu contează prea mult… Și încă ceva – pierderi de 15.5 milioane de lei pentru STB.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

eighteen − 7 =