Greva de la STB continua si astazi in ciuda faptului ca protestul e ilegal si mai mult politic

traseu

Nu stim daca ati remarcat asta, dar de cand s-a intors PSD la guvernare au scos capul din nisip si sindicalistii. Spunem asta chiar de la inceput, pentru ca greva de la STB nu mai este despre drepturile salariatilor sau revendicari punctuale, ci despre politica!

In urma cu trei zile am avut o greva de avertisment in invatamant, un protest la Statistica si unul la STB. Protestul de la STB s-a transformat ieri, dupa cum bine stiti, intr-o greva ”spontana” care a lasat sute de mii de bucuresteni fara un mijloc de transport. Iar greva, declarata ilegala de Tribunalul Bucuresti, a continuat si astazi, intr-un dispret total al stb-istilor fata de lege si de bucuresteni. Ce trebuie spus este ca liderul de sindicat de la STB, de meserie lacatus, este si consilier PSD in Consiliul General al Capitalei. Iar asta pare sa cantareasca mai mult decat decizia de ieri a Tribunalului Bucuresti care declara greva ilegala. Daca ieri principalele revendicari ale sindicalistilor STB erau legate de lipsa pieselor de schimb pentru autobuze si tramvaie, de majorari salariale  si conditii mai bune de munca, astazi, ca prin minune, auzim doar un slogan – demisia directorului STB. Care, bineinteles, nu este PSD-ist.

Din pacate, asa stau lucrurile in cazul multor sindicate, ajunse entitati de tip stat in stat – vezi si cazul sindicatului de la metrou, care, sub paravanul unui protest spontan, lasa bucurestenii fara transport subteran in plina crestere a cazurilor de infectari cu coronavirus. Am scris pe tema asta in momentul respectiv. Chiar, ati mai auzit ceva despre dosarul penal al lui Ioan Radoi, capul Sindicatului Liber Metrou? Nici noi. Iar acum, sindicalistii STB fac si ei o demonstratie de forta politica, nu sindicala, sfidand legea si, bineinteles, pe toata lumea. Nici Prefectul Capitalei, nici primarul Capitalei, nici judecatorii, de fapt nimeni nu pare sa poata rezolva problema. Asta pentru ca, tipic romaneste, avem legi, dar nimeni nu le respecta. Asa cum putem spune ca avem primar general, avem prefect, dar nimeni nu-i respecta si nimeni nu se uita-n gura lor. Nicusor Dan declara astazi, cu „ferocitatea-i” bine cunoscuta, ca „optiunea de a da afara angajatii STB care continua greva este reala”. Evident ca nu se va intampla asa ceva si ca sindicalistii stiu bine asta si merg pe principiul cainii latra, ursul merge.

Dar de ce s-au topit revendicarile salariale ale stb-istilor?

Pai haideti sa vedem cam care sunt castigurile angajatilor societatii de transport.

Potrivit datelor obtinute de HotNews.ro, in luna decembrie 2021 salariile platite de STB soferilor de autobuz si troleibuz si vatmanilor au fost urmatoarele:

  • Un sofer de autobuz a castigat intre 2.694 lei si 7.801 lei net, in functie de cate ore a lucrat, de sporuri de noapte, de ore suplimentare.
  • Majoritatea au incasat insa intre 4.500 si 5.500 de lei.
  • La salariul net s-au adaugat prime si/sau sporuri.
  • Un sofer de troleibuz castiga intre 3.152 lei si 8.065 de lei. Media este de 5.570 lei net, iar majoritatea salariilor sunt intre 5.000 si 6.000 lei.
  • STB are peste 470 de soferi de troleibuz.
  • Un vatman castiga intre 2650 si 7.767 lei. Media este 5.300 de lei, iar majoritatea salariilor sunt intre 5.000 si 6.000 lei.
  • STB are angajati peste 850 de vatmani.

Si inca ceva cu adevarat relevand, spunem noi

Postrivit Buletin de Bucuresti, “Greva de la STB are loc in contextul in care un audit intern, avizat acum o saptamana, a scos la suprafata nereguli grave la autobazele si depourile societatii de transport. Verificarile urmeaza sa duca la schimbarea procedurilor de sistem pentru achizitiile publice din cadrul companiei. Pe langa furnizori neagreati si plati ilegale a unor facturi umflate pentru piese, la STB se inregistreaza supraconsumuri de combustibili record. Doar in cazul unei singure autobaze, supraconsumul vehiculelor a crescut de peste trei ori in decembrie anul trecut, fata de luna anterioara.” Detalii AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published.

13 + 18 =