Aproape 1.300 de stații de transport din București vor fi dotate cu sisteme moderne de informare. Oare cât vor rezista?

transport

Primăria Capitalei intenționează să încheie un parteneriat cu primăriile de sector pentru obținerea finațării prin PNRR a modernizării tuturor celor 1272 de stații de transport în comun, respectiv dotarea acestora cu echipamente care să afișeze în timp real  organizarea şi funcţionarea programului de circulaţie al vehiculelor, atât vizual, cât şi audio. Inițiativa este, evident, una lăudabilă, mai ales că vorbim despre bani veniți prin PNRR, însă știm ce s-a întâmplat până acum, peste tot prin oraș, cu stațiile modernizate anterior. Toate, fără excepție am putea spune, au fost vandalizate! Cu alte cuvinte, dacă autoritățile locale nu găsesc soluții eficiente de monitorizare a acestor obiecte de mobilier stradal, ele vor deveni în scurt timp doar marfă nouă pentru vandali.

Cum sună mai exact proiectul:

Consiliul Local al Sectorului 6 a aprobat în şedinţa de joi încheierea acordului de parteneriat cu PMB şi cu celelalte primării de sector. Totodată, a fost aprobată depunerea cererii de finanţare cu titlul „Sistem ITS integrat Smart&Green Mobility pentru regiunea Bucureşti-Ilfov – Informarea călătorilor în staţiile de transport public” în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C10.

Conform raportului de specialitate, transportul public din Municipiul Bucureşti „nu reuşeşte să ofere dotări de bază” precum: sisteme de informare a călătorilor în staţiile de transport în timp real, supraveghere video.

În cadrul acordului, Municipiul Bucureşti va fi lider de parteneriat. PMB va derula procedurile de achiziţie pentru studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, furnizarea echipamentelor, lucrările de execuţie şi mentenanţă, având o contribuţie de până la 683.472 de euro şi suportând 67.402 pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile. Primăriile de sector vor aloca sume maxime cuprinse între 1,5 – 3,1 milioane euro.

„În această etapă se doreşte finanţarea componentelor ITS integrate în vederea informării dinamice a călătorilor în staţiile existente la nivelul subdiviziunilor administrativ teritoriale partenere în proiect, respectiv un număr de cca 1.272 staţii din cele 2.271 existente la nivelul Municipiului Bucureşti, prin PNRR. Investiţiile vor consta în echipamente (panouri digitale) cu sisteme de susţinere (stâlp/totem), respectiv software de management al panourilor digitale şi componente de software pentru conectarea sistemului finanţat la bazele de date existente”, prevede documentaţia ataşată proiectului.

SURSĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

twenty − 13 =