Transferul RADET catre Termoenergetica, aprobat. Ce urmeaza si ce inseamna asta pentru consumatori

Termoenergetica apa calda si caldura

Compania Municipala Termoenergetica va prelua activitatea RADET in termen de 90 de zile, potrivit unui proiect de hotarare aprobat, astazi, in cadrul sedintei Consiliului General. Teoretic, vestea ar trebui sa inlature macar parte din ingrijorarile legate de absenta caldurii din caloriferele bucurestenilor in aceasta iarna. Practic, insa, lucrurile nu sunt deloc simple.

Mai exact este vorba despre delegarea serviciului de termoficare a Capitalei Companiei municipale Termoenergetica. Aceeasi companie Termoenergetica va prelua, conform declaratiilor Gabrielei Firea de la inceputul sedintei CGMB, angajatii RADET si intreaga activitate a regiei.

Desi edilul Gabriel Firea sustine ca cetatenii “nu au niciun motiv sa fie ingrijorati” pentru ca livrarea caldurii se va face “in parametri normali”, consilierii generali ai PNL si USR atrag atentia ca lucrurile nu sunt nici pe departe atat de simple cum le prezinta primarul. Mai mult, acestia afirma contrariul, respectiv ca oamenii au toate motivele sa fie ingrijorati pentru ca furnizarea de caldura este incerta.

“Domna primar general nu a inteles nici acum gravfitatea situatiei termoficarii din Bucuresti. Desi falimentul RADET este o realitate, doamna Firea a fost luta pe nepregatite de acest moment (…). Acum suntem intr-un moment in care nu stim daca putem trece iarna si daca bucurestenii vor avea apa calda si caldura”, potrivit declaratiilor consilierului URS, Marian Bumbar, citat de Mediafax.

Nu in ultimul, Ciprian Ciucu, consilier PNL  a acuzat faptul ca desi stie despre ce a votat, nu stie si ce a votat, in contextul in care a primit documentele (sute de pagini) pentru delegarea serviciului de termoficare catre Termoenergetica cu doar cateva ore inaintea sedintei.

“Falimentul RADET, anuntat de ani de zile, introdus chiar de catre Gabriela Firea, a luat-o prin surprindere”, a declarat Ciprian Ciucu.

“Acest faliment este, in principal, vina lui Sorin Oprescu, dar si a Gabrielei Firea, deopotrivă. De ce? Sorin Oprescu nu a platit la timp subventia, s-au acumulat datorii uriase, iar Gabriela Firea a esuat in a veni cu un plan de salvare a regiei”, a mai precizat Ciuci, intr-o declaratie acordata presei si preluata de Agerpres.

Potrivit unor precizari facute de Gabriela Firea pe Facebook, Termoenergetica va demara imediat procedurile pentru achizitionarea de energie termica de catre Companie pentru zonele deficitare din Bucureşti, respectiv Pipera — Aviatiei si Colentina – Fundeni.

De stiut este ca transferul activitatii RADET catre Termoenergetica trebuia facut, avand in vedere ca regia (intrata in faliment) nu putea desfasura activitati economice, potrivit legii.

Va reamintim ca in cursul zilei de luni 11 noiembrie Curtea de Apel Bucuresti a decis ca Regia Autonoma de Distribuire a Energiei Termice Bucuresti (RADET) sa intre in faliment, decizia instantei fiind definitiva.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

nine − eight =