Unde chiuleau liceenii de alta data?

cutite

Daca acum Sectorul 4 abunda in locuri unde tinerii se pot distra, cu acordul parintilor, in urma cu 15 ani lucrurile stateau cu totul altfel. Liceenii de atunci nu aveau calculatoare, telefoanele mobile erau in primii ani de viata, iar despre tablete nici nu putea fi vorba! Si conceptiile parintilor de atunci despre cum trebuiau adolescentii sa isi petreaca timpul liber erau diferite. Ca sa mai scape de orele de la scoala si sa fumeze in liniste o tigara, liceenii “se ascundeau” in locuri interesante, ferite de ochii profesorilor, parintilor si colegilor tocilari! pe romaneste, chiuleau.

Am adunat pentru voi o colectie de 10 locuri unice, in care elevii de liceu de acum 15 ani isi consumau chiulurile!

  • Restaurantul Calabria- situat pe Bulevardul Metalurgiei. Pastreaza inca o umbra de autenticitate. Inauntru poti auzi cu urechile mintii vocile rebelilor adolescenti. Astazi, renovat si cu separeuri pentru indragostiti, ne imbie la un pahar si la depanat amintiri.

calabria

 

calabria

  • Bar-biliard Atomic – situat in Oraselul Copiilor. Nu exista licean al Sectorului 4 care sa nu-i fi trecut pragul macar o data. Ziua se putea juca biliard si se consumau racoritoare la bar, iar seara se transforma in club. Astazi nu mai exista. Locul sau a fost luat de un bar modern, cu scaune si mese atragatoare si chiar scaunele pentru bebelusi.

atomic

 

atomic

  • Insula plina de salcii din Oraselul copiilor. In peisajul mirific, indragostitii de atunci se puteau saruta in voie si admirau lacul ce-i inconjura. Din cand in cand, cate un batranel iesit la plimbare le tulbura linistea, facand atmosfera romantica sa se risipeasca la auzul cuvintelor ce-i apostrofa ca fiind “needucati”. Astazi, sarutul in public nu mai este condamnat. Ba chiar, seniorii par sa fi invatat limbajul modern al iubirii!

insula

 

insula

  • Sub Podul din Parcul Tineretului, fete si baieti se adunau ca sa fumeze. Imparteau un pachet de Viceroy si o sticla de Tanita in zilele bune, in care parintii le “scapau” ceva mai multi bani de buzunar! Completau imensul graffiti cu creioanele sau cariocile din ghiozdane. Putem vedea, peste ani, urmele pe care le-au lasat sub pod.

pod tineretului

 

pod tineretului

  • In partea din spate a Parcului Carol, adapostite de ochii curiosilor, doua bancute asteptau chiulangiii. Acolo nu puteau fi vazuti fumand si facand glume deocheate, nici nu erau trecatori care sa-i intrebe de buletin. Se oglindeau in apa lacului si priveau barcile la asfintitul soarelui. Frumusetea acestor locuri pare si acum desprinsa din povesti.

parcul carol

 

parcul carol

  • Restaurantul Barza Chioara din Oraselul Copiilor, din apropiere de Sala Polivalenta, acolo unde puteau face consumatie cu 50 de bani, cat costa o chifla. Pe locul ei a fost construit un bar-terasa, mult mai incapator.

barza chioara

barza chioara

  • Zona Crematoriului din Parcul Tineretului era adapostul perfect pentru cei ce chiuleau de la liceu. Nimeni nu s-ar fi gandit sa-i caute intr-un astfel de loc. O usa mica, de culoare visinie, din spatele Crematoriului era tot timpul deschisa, asa incat curiosii si curajosii care indrazneau sa intre gaseau acolo recipiente cu cenusa provenita din trupuri arse! Acum usa e blocata cu cateva lemne pironite cu cuie, insa obiectivul aparatului a reusit sa strabata prin geamul vechi.

crematoriu

 

crematoriu

  • Un spatiu intre blocurile gri era refugiul perfect pentru fostii elevi ai Liceului Mircea Vulcanescu. Astazi, in acel spatiu, Primaria a amenajat un parculet in care adolescentii de atunci, oameni mari acum, isi pot plimba copiii.

parc

parc

  • Equinoxe Caffe – situat pe Bulevardul Constantin Brancoveanu la intersectia cu str. Nitu Vasile, era un loc in care timpul putea fi pierdut cu brio! Mai exista si astazi, modernizat si adaptat preferintelor din prezent ale consumatorilor. Se poate lauda cu faptul ca a supravietuit peste ani, a ramas in topul preferintelor tinerilor si inca un amanunt extrem de important: in Equinoxe Caffe nu se asculta manele!

equinoxe caffe

equinox caffe

  • Biblioteca micuta de pe strada Turnu Magurele nr. 13, bloc S3. Nu era un loc in care chiulangiii sa piarda timpul, dar era grozava pentru a demonstra parintilor ca banii s-au dus pe abonament la biblioteca si nu pe tigari sau biliard! Pretul abonamentului pe an era modic, numai ca liceenii isi minteau parintii ca plateau lunar acea suma si astfel, pe langa banii de buzunar, mai castigau ceva in plus. Astazi modernizata, avand calculatoare, asteapta tinerii studiosi sa-i calce pragul.

biblioteca

biblioteca

Lasand la o parte nostalgia si intorcandu-ne in prezent, constatam ca liceenilor de acum nu le mai lipseste libertatea. Astazi se pot bucura in voie alaturi de colegi si prieteni, isi pot organiza petrecerile si majoratele in cluburi, cu acordul si pe banii parintilor. Iar profesorii accepta onorati invitatiile!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four − 4 =