Vinieta pentru Bucuresti ia, incet, forma unui bir pentru aproape toti soferii! (Proiect)

vinieta

Am scris recent despre taxa de poluare pe care primaria Capitalei doreste sa o impuna proprietarilor de masini vechi, care nu sunt din Bucuresti si vor sa circule prin centrul Bucurestiului. Proiectul se afla inca in dezbatere publica, iar primaria a anuntat deja ca aduce modificari acestui document. Mai exact, nu se va mai tine cont daca masina este inmatriculata sau nu in Capitala, asa ca toata lumea care are masini mai vechi va plati vinieta, pentru intreg teritoriul orasului, nu doar pentru centru, asa cum prevedea proiectul initial. Mai mult, cei care au masini non euro, Euro1 si Euro 2 NU vor mai avea acces deloc in centrul Capitalei!

Desi Municipalitatea afirma ca diversele tipuri de vinieta ce vor fi introduse au ca scop reducerea poluarii, exista multe voci care sustin ca nu este vorba decat despre o “foame” foarte mare de bani la bugetul Capitalei.

Proiectul “Oxigen pentru Bucuresti” va fi modificat prin introducerea obligativitatii taxei in cazul tuturor masinilor puternic poluante – non Euro, Euro 1 si Euro 2-, indiferent daca sunt inmatriculate in Capitala sau in alte orase, pentru circulatia in afara centrului. In centrul Bucurestiului raman interzise toate masinile non Euro, Euro 1 si Euro 2, potrivit unei postari Facebook de pe pagina Primariei Municipiului Bucuresti.

“Cu totii suntem constienti ca atat autoritatea locala cat si cetatenii trebuie sa luam masuri impotriva poluarii si, implicit, a aglomeratiei. Am primit pana in prezent aproape 1.000 de mesaje in legatura cu acest proiect, pe care le-am analizat impreuna cu specialistii Primariei Capitalei.

Astfel, principalele modificari pe care le avem in vedere se refera la criteriile de aplicare a vinietei si anume: proprietarii autoturismelor nu vor mai plati vinieta in functie de orasul de inmatriculare, ci doar in functie de norma de poluare. Asadar se va elimina criteriul neinmatricularii in Bucuresti, dar se va inaspri criteriul normei de poluare! Astfel, in centrul orasului nu vor mai putea intra autoturismele Non Euro, Euro 1 si Euro 2, iar pentru restul teritoriului toti vor plati taxa de poluare daca au masini Non Euro, Euro 1 sau Euro 2″, declara Primarul General, Gabriela Firea.

Gabriela Firea a mai explicat ca, impreuna cu specialistii in mediu si mobilitate, se cauta solutii pentru rezidentii din zona centrala a Capitalei, care sunt proprietari ai unor masini Non Euro, Euro 1 si Euro 2.

Ce trebuie sa mai stiti este ca pana la 1 octombrie proiectul poate fi consultat, iar cei care au doresc pot trimite propuneri la adresele de email oxigen@pmb.ro si relatiipublice@pmb.ro.

SURSA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

four × 5 =