3 greseli cat casa facute de autoritati in comunicarea de criza pandemica

comunicarea de criza

In toata perioada starii de urgenta de pana acum, autoritatile au facut cateva gafe imense. Vestea buna este ca acestea se refera la comunicarea de criza, nu la decizii luate deja. Vestea proasta este ca impactul asupra oamenilor este foarte mare, iar asta inseamna decredibilizare.

Am asistat pana acum la 3 momente de comunicare defectuoasa, momente care ar fi putut fi evitate daca in comunicarea oficiala ar fi existat ceea ce in limbajul de specialitate de numeste “one voice”, adica informare facuta de un grup extrem de restrans de persoane cu credibilitate mare in randul populatiei. Mai important, comunicarile autoritatilor, mai ales cand este vorba de decizii cu un impact emotional extrem de mare asupra populatiei, ar trebui facute “pe o singura voce”, iar asta inseamna ca informatiile NU au voie sa difere in functie de comunicator si nici sa NU poata fi interpretate. Ei bine, aici suferim ingrozitor de tare, iar stirile care au circulat in ultima luna de zile nu fac altceva decat sa confirme ce spunem noi aici.

Aminteam mai sus de 3 greseli imense de comunicare. Sa le luam pe rand, in ordine cronologica.

Momentul Costache – Victor Costache, ministru al Sanatatii in momentul despre care vorbim, anunta, chiar in primele zile de dupa declararea starii de urgenta, testarea in masa a bucurestenilor, o actiune controversata cu prea putine sanse de punere in aplicare si, mai ales, o decizie care se pare ca nu fusese luata la nivel oficial. A doua zi dupa periplul ministrului pe la televiziuni si anuntarea cu mare pompa a operatiunii de testare in masa, Victor Costache si-a dat demisia.

Momentul Vela – Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, anunta, cu o saptamana inainte de sarbatorile Pascale, ca a semnat un acord cu Biserica Ortodoxa Romana (BOR), in urma caruia politistii si jandarmii vor ajuta preotii sa aduca Lumina Sfanta in casele romanilor. Atat presa centrala cat si opinia publica au explodat in urma anuntului, iar a doua zi presedintele Iohannis a cerut, intr-o declaratie publica, “rediscutarea acordului” dintre MAI si BOR, asa cum scriam atunci. Dar atat. Nu a existat nicio demisie, desi in momentul respectiv aceasta parea inevitabila pentru simplul motiv ca Marcel Vela s-a decredibilizat in fata celor carora le cerea sa respecte ordonantele militare…

Momentul “Streinu-Cercel” – Un plan post-stare de urgenta care parea ca are parafa Institutului Matei Bals propunea nici mai mult nici mai putin ca persoanele de peste 65 de ani, care locuiesc cu persoane mai tinere, sa fie carantinate in alte locuri. Cu alte cuvinte, persoanele in varsta ar fi trebuit duse in hoteluri si alte spatii stabilite de autoritati. Ideea a fost pusa pe acelasi palier cu o decizie demna de statele totalitare, cu o aberatie. Si asa si este – o tampenie incredibila venita din partea specialistilor unui institut cu o reputatie foarte buna, de altfel. Presedintele a iesit din nou public si a condamnat o astfel de initiativa. Dar, ca si in cazul ministrului Vela, atat s-a intamplat. Nu am asistat la nicio demisie, desi este clar ca se impunea una. Sau mai multe, pentru ca vinovatul este greu de stabilit si pare protejat pur si simplu.

Acestea sunt cele trei mari gafe in comunicarea de criza la care am asistat in perioada asta, in care informatiile (ca tot se vorbeste despre valul fake news) au un impact, emotional in special, imens asupra oamenilor.

Ca de obicei, comentariile va apartin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 × 3 =