Legea pentru reducerea riscului seismic a fost adoptata in Parlament

seismic

Dincolo de mizeria zilnica ce se manifesta in Parlamentul Romaniei, se mai intampla, desi foarte rar, si lucruri bune. Da, pare de necrezut, dar parlamentarii au reusit, ieri, sa adopte aproape in unanimitate (a existat totusi o abtinere) o lege foarte importanta si care ar putea salva multe vieti in cazul producerii unui seism. Este vorba despre Legea pentru reducerea riscului seismic la cladirile cu pericol de prabusire, initiata de deputatul liberal, Ovidiu Raetchi.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.20/1994 pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor, initiat de deputatul PNL, Ovidiu Raetchi, a fost adoptat de deputati cu 260 de voturi pentru si o abtinere. Dar, de ce este atat de importanta aceasta lege? Pe scurt, pentru ca prevede acoperirea chiriilor celor relocati din cladirile cu risc seismic care urmeaza sa fie consolidate.

Locuintele de necesitate care satisfac exigentele minimale prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, precum si utilitatile pentru aceste locuinte vor fi asigurate prin grija autoritatilor administratiei publice locale. Fondurile necesare pentru finantarea cheltuielilor privind mutarea persoanelor evacuate in si din locuintele de necesitate si, dupa caz, plata chiriei pe perioada executiei lucrarilor de interventie se vor asigura din bugetele locale. De asemenea, autoritatile administratiei publice locale vor asigura spatiile necesare depozitarii, in conditii de siguranta si cu asigurarea accesului proprietarilor, a bunurilor materiale care nu pot fi mutate in locuintele de necesitate“, se arata in proiectul de lege adoptat ieri.

Intr-o postare pe Facebook, Ovidiu Raetschi enumera cateva prevederi: “posibilitatea finantarii chiriei pentru proprietarii care trebuie sa fie mutati pentru consolidarea cladirilor; oferirea unor termene limita pentru ca primariile sa actioneze, atat in faza de documentatie, precum si in cea de executie, daca proprietarii nu fac acest lucru, precum si acordarea de catre autoritatile administratiei publice locale a unor facilitati financiare pentru proprietarii spatiilor publice cu alta destinatie decat cea de locuinta din cladirile supuse consolidarii in vederea realizarii masurilor de interventie. Din momentul promulgarii acestei legi, autoritatile locale, in frunte cu doamna Gabriela Firea, nu mai au nicio scuza pentru a nu actiona ferm in directia consolidarii cladirilor cu risc seismic. Au legi – sa isi faca treaba!”.

CITESTE SI: Lista actualizata – 2018 cu cladirile pericol public in caz de cutremur in Bucuresti. Cate sunt in Sectorul 4?

Urmatorul pas din circuitul legislativ, inainte ca legea sa intre in vigoare, este promulgarea ei de catre presedintele Klaus Iohannis. Ar mai trebui spus ca proiectul Legi pentru reducerea riscului seismic a stat in Parlament nu mai putin de doi ani si jumatate. Nu in ultimul rand, ramane de vazut cat de repede se vor misca administratiile locale pentru punerea in practica a cestei legi foarte importante pentru siguranta oamenilor si, bineinteles, daca nu cumva demersul va fi “sugrumat” si blocat tocmai de catre cei care ar trebui sa il aplice. Sa speram ca nu va fi cazul, mai ales riscul producerii in viitorul apropiat a unui cutremur mare in Romania este confirmat de catre specialisti.

Sursa: Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × five =