Adevarul despre toaletarea copacilor: ce nu s-a facut in ultimii ani ne poate omori acum!

Pe Sectorul4Live am primit zeci de mesaje si comentarii legate de toaletarea copacilor din sectorul nostru. Majoritatea se refereau la taierea haotica a crengilor copacilor. Mai pe romaneste, la macelarirea lor. Apoi, a survenit incidentul recent din Cismigiu, in care 6 persoane au fost ranite, dintre care 4 copii, iar doua persoane au ajuns la spital, dupa ce craca unui copac s-a rupt si a cazut. Mesajele s-au oprit brusc. Comentariile cam la fel.

Nu vrem sa fim gresit intelesi, nu suntem nici noi de acord cu taierea aiurea a copacilor (asa-numita toaletarea copacilor) si lasarea cartierelor noastre fara verdeata in plina vara. Dar, in cele mai multe dintre cazuri, exista explicatii logice pentru modul de lucru al celor de la ADP.

De ce se recurge la o astfel de actiune de toaletare “radicala” a spatiilor verzi acum? Avem cifre, cifre care vorbesc de la sine, despre pasivitatea, aproape criminala, pe care au manifestat-o in ultimii doi ani anumiti responsabilii din administratia locala (implicit cea a  Capitalei) fata de acest subiect.

Ceea ce s-a intamplat in Cismigiu se poate intampla oriunde in Capitala. Inclusiv in Sectorul 4

De ce se recurge acum la ceea ce multi considera “toaletarea necorespunzatoare a pomilor” si de ce atat de multa graba?

Lucrurile nu sunt chiar atat de simple pe cat par. De exemplu, proaspata administratie a Sectorului 4, prin ADPP4, are de toaletat nu mai putin de 25.000 de copaci (in urma emiterii unui numar de 10.000 de avize), iar acestea sunt informatii oficiale pe care le avem de la Primăria de sector. Cam asta trebuie facut intr-un timp record din cauza ca fostii edili au uitat sa Niciun copac nu se toaleteaza fara aviz de la Primaria Capitalei, drept pentru care ce scrie pe hartie (a se citi aviz), aia se face.

Daca specialistii din PMB (vorbim aici inclusiv despre cei din fosta administratie) considera ca un copac trebuie “chelit”, inseamna ca stiu ei ce fac, daca nu, ar trebui sa fie sanctionati. Dar, avand in vedere schimbarile de clima (nu credem ca mai pune cineva la indoiala asta), s-ar putea sa nu greseasca daca merg pe principiul ca orice risc trebui evitat. Asta daca nu cumva preferam ca o creanga de copac sa ucida, candva, pe cineva!

Iat[ ce spune si noul primar al Capitalei, Gabriela Firea, pe marginea subiectului toaletarii copacilor:

Ca primar general al Capitalei voi solicita Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement toaletarea de urgenta a copacilor din parcurile bucurestene aflate in administrarea Municipalitatii. De asemenea, voi lua legatura cu toti primarii de sector pentru demararea unei actiuni la nivelul intregului oras, astfel incat toate spatiile verzi sa fie curatate pentru ca astfel de evenimente neplacute sa fie evitate.”

8 Comments

 1. mihaela

  iunie 23, 2016 at 1:59 pm

  Daca fostul primar isi facea treaba asa cum trebuia, cu siguranta totul era mult mai usor.

  • Rodica

   octombrie 31, 2018 at 8:30 pm

   Daca tot aveti net va rog sa va informati cum se face tualetarea corect conform regulamentului pentru ca de la tualetari incorecte copacii se inbolnavesc si cad. Sunt organisme vii nu o haina pe care o poti taia cum vrei. Si din pacate cioturile de care avem parte si care nu mai au cum oferi oxigen sunt rezultatul ignorarii noastre “las ca asa e in Romania” si neasumarii.

 2. florin

  iunie 23, 2016 at 2:06 pm

  Speram ca, cu ajutorul domnului primar Baluta aceste evenimente neplacute vor putea fi evitate.

 3. Gabriel

  iunie 23, 2016 at 6:12 pm

  In sectorul 4 s-a facut toaletare si pe unde sunt parcari s-a taiat si abuziv pe spaga ca incurca vreun pom pe unul altul cu masina .

 4. bogdantco

  iunie 24, 2016 at 6:05 am

  Am si eu o nelamurire dupa asa zisa toaletare ce se întâmplă cu lemnul rezultat? A devenit o afacere pt tiganii de la adp

 5. Mitica

  iulie 7, 2016 at 1:59 pm

  Sunt curios sa aflu cine si cum a hatarit ca asa zisa “toaletare” se face prin taieri “la gramada” indiferent de specie. Cine este “specialistul” care a dat dispozitie ca din arborii de pe B-dul Tineretului (si nu doar acolo) sa ramina doar tulpina? Toaletarea trebuie facuta, dar nu de orice “neica nimeni” si EVIDENT NU ORICUM.

 6. un cetatean nemultumit

  februarie 24, 2017 at 2:08 pm

  in sect. 4 nu sunt cosuri de gunoi, pomii verzi si tineri sunt masacrati in locul lor raman doar cioturi, pe scuarul din mijlocul soselei au fost plantati pomi si dupa doi ani au fost scos desi avem nevoie de cat mai mult spatiu verde

 7. Mirela

  mai 20, 2017 at 5:32 pm

  Copacii din zona Pietei Resita au fost de-a dreptul “cheliti”. Inteleg sa se taie crengi care sunt uscate sau foarte mari, de pe poalele copacilor, dar au fost taiate TOATE crengile, inclusiv cele din varf. Luati in calcul caderea unei crengi din cauza schimbarilor climatice…schimbarile astea au fost provocate de taierea copacilor. O sa fie nemaipomenit vara asta in Bucuresti cand o sa se incinga asfaltul si n-o sa mai avem nici o umbra pentru ca au fost “toaletati” copacii de niste nepriceputi. In zona de langa Piata Sudului nu mai este absolut nici un copac pe partea cu Piata, iar vara este crunt cand treci pe-acolo. In concluzie: lasati copacii in pace daca nu stiti cum sa-i tratati. Nu va pasa de faptul ca au fost raniti nu stiu cati oameni de crengi, mai mult va pasa de masinile parcate sub ei. Va reamintesc ca primim oxigen de la copaci, nu de la masini.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

11 − nine =