Atentie! Pana la 5000 de lei amenda pentru proprietarii de terenuri care nu elimina ambrozia!

ambrozia

Primaria Capitalei a publicat recent, pe site-ul institutiei, un nou anunt legat de schimbarea legislatiei privind obligativitatea proprietarilor de a elimina ambrozia, planta cunoscuta pentru efectele sale nocive asupra populatiei. In acelasi timp, cei de la PMB avertizeaza ca amenzile pentru nerespectarea legii sunt extrem de mari. Mai exact, cei care nu se conformeaza acestei dispozitii risca amenzi care pot ajunge pana la 5.000 lei in cazul persoanelor fizice. Pentru persoane juridice, sanctiunile pot ajunge si la 20.000 lei!

De asemenea, PMB precizeaza ca sectoarele Municipiului Bucuresti “au obligatia de a identifica, in fiecare primavara, terenurile infestate cu ambrozie, de a comunica PMB lista acestora si de a transmite, pana la data de 05 iunie a fiecarui an, notificari (somatii) catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, cu privire la obligatiile legale ce le revin si sanctiunile aplicabile.”

Primaria Capitalei a dispus ALPAB sa ia toate masurile legale astfel incat sa elimine ambrozia din parcurile si spatiile verzi pe care le are in administrare, conform legislatiei in vigoare.

Proprietarii si administratorii terenurilor care au primit notificare, au obligatia ca, pana la data de 30 iunie a fiecarui an, sa desfasoare lucrari de combatere si distrugere a ambroziei.Ulterior aplicarii lucrarilor, acestia trebuie sa informeze in scris autoritatea administratiei publice locale pe raza caruia se afla terenul infestat (respectiv Sectorul 1-6 al municipiului Bucuresti).

Combaterea ambroziei se realizeaza prin aplicarea metodelor recomandate de catre specialistii din cadrul Directiei pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti, respectiv cosirea repetata, manual sau mecanic, smulgerea in cazul unor suprafete izolate, efectuarea unor araturi adanci si discuiri pe terenuri agricole, cu exceptia erbicidarii – in zonele de interes public.

In celelalte zone se poate aplica si erbicidarea, insa limitat pe terenurile infestate, doar la recomandarea specialistilor din cadrul Directiei pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti si sub directa indrumare si controlul specialistilor din cadrul unitatilor fitosanitare pentru protectia plantelor, pe toata perioada de vegetatie, asa cum se stipuleaza in art. 7, din instructiunile aprobate prin HCGMB 123/2019.

In perioada 1 iulie – 15 iulie, respectiv in perioada 16 – 31 iulie, comisia mixta constituita la nivelul Capitalei va verifica terenurile si va aplica sanctiuni proprietarilor/administratorilor atunci cand constata eventuale abateri de la prevederile legale.

Sanctiuni

Amenzile se situeaza intre 750 si 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv intre 5.000 si 20.000 de lei pentru persoanele juridice (conform Normelor Metodologice aprobate prin HG nr. 707/2018). Contravaloarea sanctiunilor aplicate se constituie ca venituri la bugetul local al Sectorului 1-6 al municipiului Bucuresti.

Informatii si detalii despre ambrozie

Sursa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

fifteen + ten =