Aplicatie mobila pentru gestionarea a locurilor de parcare din Sectorul 4

parcare

Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat, ieri, noua Metodologie de atribuire a locurilor de parcare rezidentiale, pe raza Sectorului 4 al Municipiului București. Noua metodologie aduce mai multe noutati in privinta modului de rezervare a parcarilor de resedinta si sanctionarii celor care le ocupa abuziv.

Astfel, in cel mult 10 zile, locuitorii Sectorului 4 iși vor putea rezerva un loc de parcare din cele disponibile, in doar cateva minute, prin intermediul unei aplicatii mobile, iar, cat de curand, cei care le vor ocupa spatiul platit se vor trezi cu rotile blocate.

În momentul de față sunt înregistrate în baza de date a Primăriei Sectorului 4 43.990 de locuri de parcare de reședință. Din acestea, 5.201 locuri sunt libere, asta neînsemnând neapărat că nu sunt ocupate de mașini, ci doar că nu sunt rezervate prin contract, așa că reprezentanții autorității locale sunt de părere că în toate zonele se vor găsi posibilități pentru ca oamenii să parcheze.

”Am așezat pe o harta GIS (e vorba de un sistem informational geografic) toate locurile de parcare din sector. Aceasta va putea fi accesata prin aplicația mobila pe care o vom lansa in zilele urmatoare, printr-o procedura intuitiva. Singurul lucru pe care trebuie sa-l ai pregatit inainte de a accesa aplicatia este sa scanezi buletinul, certificatul de inmatriculare al mașinii si asigurarea RCA a autovehiculului”, afirma Directorul General al Directiei de Mobilitate Urbana Sector 4, Ioan Gaf-Deac.

Potrivit acestuia, primul pas este completarea adresei de domiciliu, pentru ca apoi sa i se afișeze utilizatorului harta locurilor de parcare din zona sa, pe care locurile neatribuite sunt evidențiate cu verde.

Utilizatorul trebuie sa selecteze locul de parcare dorit, dintre cele libere, moment in care spatiul respectiv devine inactiv pentru ceilalti utilizatori.

”Pasul doi consta in completarea CNP-ului si a adresei exacte, pentru ca apoi sa se realizeze prima validare automata. Daca sistemul detecteaza pe datele tale ca ai deja un loc de parcare in Sectorul 4, nu-ti mai permite sa rezervi inca unul. A doua validare arata ca nu ai debite catre Sectorul 4. Informatiile sunt accesibile in timp real, datorita corelarii bazei de date a aplicatiei, cu baza de date a Directiei de Impozite si Taxe Locale Sector 4.

Dupa ce obtii cele doua validari, treci la etapa urmatoare, unde este necesar sa-ti completezi datele personale, cele ale masinii, marca masinii, data de expirare a ITP-ului (aceasta trebuie sa fie valabila), numarul de telefon si email-ul.

Urmatorul pas consta in îicarcarea documentelor scanate (carte de identitate, certificat de inmatriculare al masinii si asigurarea RCA valabila). La final trebuie bifată casuța care atesta faptul ca nu ești robot, apoi apare, pentru validare, numarul cererii si anuntul ca vei primi un e-mail de confirmare a inregistrarii”, a mai explicat Ioan Gaf-Deac.

Dupa primirea e-mail-ului de validare a cererii, se poate face plata, fie in sistem ZebraPay (exista circa 500 de puncte de plata in Sectorul 4 si peste 2.000 la nivelul Capitalei), fie online, pe site-ul care va deveni activ odata cu lansarea aplicației.

Cei de la primarie spun ca o schimbare fata de regulamentul precedent consta in faptul ca solicitantul isi poate rezerva un loc de parcare pe o raza de 250 de metri in jurul resedintei sale, fata de 30 de metri, cat era prevazut in regulamentul anterior.

Softul calculeaza automat, conform zonarii fiscale si perioadei ramase pana la finalul anului, costul ocuparii parcarii, asa ca reprezentantilor primariei nu le ramane decat sa printeze contractul care se genereaza automat, dupa validarea platii si sa il trimita titularului, acasa, prin curier, impreuna cu un card de parcare de reaedință pe care acesta trebuie sa-l afiseze in parbriz, pentru a certifica faptul ca are autorizatie sa ocupe locul respectiv.

Cei care au locuri de parcare, nu trebuie sa acceseze platforma, se mai arata in comunicatul de presa al primariei.

1 Comment

  1. Theodorescu Daniela

    septembrie 12, 2018 at 6:21 am

    In urma (re)distribuirii locurilor, numarul locului care ne-a fost alocat in urma cu multi ani, cand am facut contractul cu primaria, se va afla, probabil, mult mai departe de scara blocului. Cei care vor face acest contract peste cateva zile vor fi avatanajti, caci ei pot alege, noi ramanem nu ce ni se ofera, caci configuratia locurilor va fi diferita. Exista posibilitatea ca sa alegem un loc mai aproape de noi, in ideea sa avem masina cat mai aproape?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

12 + one =