Atentie! Incep verificarile “la sange” a asistatilor social. Guvernul a aprobat statutul inspectorului social

asistenta sociala

Cazurile de fraudare a ajutoarelor sociale nu sunt putine in Romania, desi abordarea directa a acestui subiect a fost parca mai tot timpul evitata. Doar anul trecut, potrivit datelor Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, verificarile efectuate au relevat faptul ca peste 33 de milioane de lei au ajuns la persoane care nu aveam niciun drept sa primeasca asistenta sociala. Iar unele cazuri, prezentate de catre ministrul Muncii, Dragos Pislaru, ne arata ca avem de-a face cu furt pe fata.

Ministrul de resort a dat cateva exemple in care se ofera asistenta sociala si care nu mai au nevoie de nicio alta completare:  “Avem in aceasta tara, intr-un judet, o persoana cu 200.000 de lei in cont, cu 3800 lei dobanda aferenta, care beneficiaza de ajutor social. Avem o strada intr-o comuna dintr-un judet din aceasta tara unde sunt 10 vecini, toti cu handicap grav”, a declarat ministrul, in cadrul unei conferinte de presa.

Ce se va intampla de acum inainte, daca autoritatile au hotarat, in sfarsit, sa spuna lucrurilor pe nume? In primul rand, noul statul al inspectorilor sociali, aprobat de Guvern in sedinta de ieri, le confera acestora drepturi extinse de control. Prin urmare, asistatii social se pot pomeni cu un control oricand. Iar prin “oricand” trebuie sa se inteleaga seara, in weekend, de Craciun… oricand. Cel putin asa promit autoritatile. Controalele vor fi inopinate, asa ca persoanele care iau ajutoare sociale de la stat in urma unor aranjamente ilegale au toate motivele sa se cam teama.

In plus, inspectorii pot verifica de acum inainte si institutiile care decid incadrarea in grad si tip de handicap.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

three × five =