Berceni va deveni prima comuna din Romania care va avea metrou!

berceni

Stiam deja de proiectul comun al Primariei Sectorului 4 si Metrorex pentru construirea noii statii de metrou de pe Soseaua Berceni si care prelungeste Magistrala M2. Ce nu stiam insa pana de curand decat la nivel de zvonuri e ca Magistrala M2 va fi prelungita cu inca doua sau chiar trei statii in comuna Berceni, judetul Ilfov. Saptamana trecuta, a venit si informatia oficiala, printr-un comunicat de presa pe care il puteti gasi mai jos, integral:

“Metroul de pe magistrala 2 va ajunge pana in comuna Berceni.

Primaria Sectorului 4 si Consiliul Judetean Ilfov vor semna un acord de colaborare pentru prelungirea liniei de metrou peste Linia de Centura.

Primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, s-a intalnit astazi cu reprezentantii Metrorex si Ministerului Transporturilor si Intrastructuriii si au verificat stadiul lucrarilor la statia de metrou Tudor Arghezi care se construieste pe Soseaua Berceni. Edilul a sustinut ca zona de sud ca Capitalei trebuie sa se dezvolte, sa fie revitalizata, in conditiile in care aceasta parte a orasului a fost vaduvita de investitii si ca isi doreste sa prelungeasca linia de metrou de pe Magistrala M2.

Statia de metrou Tudor Arghezi care se construieste pe Soseaua Berceni este doar inceputul unui proiect de mare anvergura. Primaria Sectorului 4 si Consiliul Judetean, impreuna cu reprezentantii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii vor sa extinda Magistrala M2 de metrou pana in judetul Ilfov. Proiectul prevede constructia a inca doua sau trei statii de metrou in comuna Berceni.

”Suntem in pline discutii in ceea ce priveste demararea extinderii magistralei de metrou pana in Berceni. Imi doresc sa devina prima comuna din Romania care va avea metrou. La sfarsitul anului 2022, inceputul anului 2023, sa putem scoate la licitatie aceasta prelungire. In acest moment lucram in ritm alert, impreuna cu Ministerul Transporturilor si cu Metrorex, pe santierul statiei de metrou Tudor Arghezi, de pe Soseaua Berceni, iar rezultatele sunt imbucuratoare. Constructorii sunt in avans cu lucrarile, Primaria Capitalei ne-a validat procedurile de expropriere pentru parcarea aferenta statiei, iar in paralel, impreuna cu Apa Nova, prelungim spre comuna Berceni reteaua de apa si canal. Toate acestea contureaza mult mai clar efortul pe care comunitatea noastra il face pentru a transforma zona de sud a Bucurestiului intr-un adevarat hub de business, idee ce se traduce simplu, intr-un trai mai bun pentru oameni. In plus, facem in acest fel pasi importanti pentru creionarea viitoarei zone metropolitane Bucuresti-Ilfov, in conditiile in care, dupa ce tot la nivelul Capitalei, a fost aprobata asocierea noastra cu Consiliul Judetean Ilfov, apreciem ca in toamna se vor putea comanda studiile de prefazabilitate pentru extinderea retelei de metrou in interiorul comunei Berceni”, a declarat Daniel Baluta, Primarul Sectorului 4.

Prezent la acest eveniment, directorul general al Metrorex a sustinut ca proiectul este extrem de important pentru fluidizarea traficului in Sectorul 4 si in Bucuresti.

,,Acest proiect este un exemplu foarte clar de colaborare, cooperare, intre institutiile statului, companii ale statului, in interesul cetatenilor. Mai mult decat atat, continuarea cu cele doua statii plus parcarea park&ride pot face ca Sectorul 4 si Bucurestiul sa fie decongestionate. Se stie foarte bine ca transportul public, metroul, tramvaiele, autobuzele si troleibuzele, in special, pot ajuta traficul rutier. E un proiect interesant, ne bucuram ca este in avans si suntem foarte interesati de acesta, pentru ca Magistrala M2 este cea mai importanta magistrala operata de noi. Profit de aceasta ocazie ca sa incurajez si alte institutii, primarii, sa se gandeasca la posibilitati de extindere sau colaborare pentru a putea extinde reteaua de metrou, reteaua de transport public”, a declarat Stefan Paraschiv, directorul general al Metrorex.

Noua statie de metrou Tudor Arghezi, construita pe o suprafata de peste 15.000 de metri intre statia Berceni, actualul capat de linie al Magistralei 2 si Soseaua de Centura, va avea o lungime de 1,6 kilometri. Aceasta va fi supraterana, parter plus doua etaje si va beneficia de sase zone de acces pietonal, din care doua vor fi situate pe partea opusa a Soselei Berceni, fiind asigurata o legatura printr-un pasaj pietonal subteran pe sub sosea.

De asemenea, din cele doua iesiri, se va asigura legatura directa cu parcarea tip park&ride de 300 de locuri. Mai mult, fiind o statie supraterana, proiectul prevede inclusiv instalatie de degivrare a caii de rulare, care sa permita exploatarea in conditii pe timp de iarna.

Valoarea investitiei este de 214 milioane de lei.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

twelve + 3 =