Bucureștenii încep să folosească mai mult transportul în comun

tramvai

Se pare ca bucureștenii au început să mai renunțe la propriile mașini în favoarea transportului în comun, cel puțin dacă vorbim despre acest an. Nu o spunem noi, ci o serie de statistici prezentate recent de către viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu. Paradoxal, insă, statisticile citate nu se referă la metrou, ci la transportul de suprafață, respectiv STB.

Potivit oficialului PMB, în anul 2023, bucureștenii au ales să meargă mai mult cu transportul public de suprafață. Doar în prima parte a acestui an, s-au cumpărat cu 30% mai multe abonamente și călătorii STB, față de începutul anului 2022.

„Achiziția de noi mijloace de transport în comun, digitalizarea plăților și instituirea unui regulament clar pentru locurile publice de parcare din Capitală sunt doar câteva măsuri care încurajează utilizarea transportului public”, scrie Stelian Bujduveanu pe Facebook.

Potrivit datelor deținute de Societatea de Transport București, în primele 3 luni ale acestui an s-au cumpărat peste 614 mii de abonamente și peste 10 milioane de călătorii, față de 462 de mii de abonamente și 7,8 milioane de călătorii în aceeași perioadă a anului 2022 (ianuarie-martie).

Conform datelor disponibile, vânzarea abonamentelor a crescut cu 32,73 %, vânzarea călătoriilor a crescut cu 31,66%, iar încasările au fost cu 25% mai mari la nivelul STB, de la 53 de milioane de lei în primele 3 luni ale anului 2022, la peste 66 de milioane de lei în aceeași perioadă a acestui an.

Viceprimarul afirmă că aceasta evoluție a preferințelor bucureștenilor legate dee transport au legătură cu eficientizarea și modernizarea infrastructurii și cu achizițiile Societății de Transport București din ultima perioadă.

Potrivit lui Stelian Bujduveanu, măsurile privind modernizarea transportului public vor continua și în 2023, în acesc moment fiind în curs:

– Achiziții pentru noi mijloace de transport în comun: 100 de autobuze electrice, 22 de troleibuze, microbuze electrice și o consultare de piață pentru alte 250 de tramvaie;

– Reabilitarea a 50 de km de linie de tramvai;

– Instituirea de noi benzi unice;

– Adăposturi și panouri de informare digitale pentru stațiile STB;

„Și activitatea de control în mijloacele de transport public s-a îmbunătățit în acest an. Persoanele care călătoresc fraudulos au fost sancționate, fiind încasați 1,5 milioane de lei, față de 1.4 milioane de lei.”, a mai precizat viceprimarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one × 3 =