Cele mai sigure zone seismice din Bucuresti – Cat de expus este cartierul tau in caz de cutremur?

cutremur

Specialistii de la Institutul de Fizica a Pamantului au identificat 14 zone seismice in Capitala, cu grade diferite de risc in cazul producerii unui cutremur cu magnitudine mare (peste 7 grade pe scara Richter). Capitala a fost impartita in patru mari categorii de risc, in functie de  acceleratia maxima si perioada de vibratie a unui seism.

Care sunt cele patru zone seismice din Bucuresti?

  • Zona 1 – impact foarte puternic – Otopeni, Casa Presei, Pantelimon
  • Zona 2 – impact puternic – Militari, Drumul Taberei, Panduri, Drumul Sarii, Palatul Parlamentului, Controceni
  • Zona 3 – impact mediu – Titulescu, 1 Mai, Tei, Floreasca, Bulevardul Balcescu, Zona Piata Gemenii, Vasile Lascar, Balta Alba
  • Zona 4 – impact scazut – Dambovita, Metalurgiei, IMGB

Cartierele precum Vitan, Republica si Berceni sunt considerate cele mai sigure zone in cazul unui cutremur cu intensitate mare, iar cele mai expuse impactului unui seism sunt cele din zona de Nord, respectiv cartiere ca Damaroaia, Casa Presei, Baneasa, Otopeni, Casa Presei, dar si cartierul Pantelimon, pozitionat in Estul Capitalei. Studiul realizat de catre specialistii de la Institutul de Fizica a Pamantului tine cont de directia de propagare a undei seismice care porneste din Vrancea. Dincolo de rezultatele acestui studiu, care se limiteaza la caracteristicile seimului, ar mai trebui spus ca zona centrala a Capitalei va suferi, totusi, cel mai mult in cazul unui cutremur puternic.

Chiar daca zona centrala a Bucurestiului nu se afla in categoria cea mai periculoasa a hartii seismice realizata de catre specialistii, vechimea majoritatii cladirilor din centru si gradul mare de deteriorare al acestora ar putea determina prabusirea lor in cazul unui seism puternic. Potrivit celor mai recente date oficiale, aproape 200 de cladiri din Capitala sunt incadrate in clasa intai de risc seismic – pericol public – ceea ce inseamna ca nu mai putin de 8500 de persoane risca sa isi piarda viata. Cladirile despre care vorbim se afla in Sectorul 1, 2 si 3, zona centrala.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

four × 2 =