Cristian Popescu Piedone, conflict de interese administrativ, potrivit ANI. UPDATE – reacția primarului!

Piedone

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunță, printr-un comunicat de presă, că a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese de natură administrativă prevăzute de Legea nr. 176/2010, în cazul actualului primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Conflictul de interese, deocamdată doar semnalat de către ANI, face referire la numirea ginerelui său într-o funcție legată de vânzarea de spații comerciale.

“Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese de natură administrativă în cazul a 3 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:

POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, Primarul Sectorului 5, Bucureşti

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În exercitarea atribuţiilor de primar, a emis şi a semnat dispoziţia de numire a ginerelui său (afin de gradul I) în calitate de membru al Comisiei pentru vânzarea spaţiilor comerciale sau de prestări servicii care cad sub incidenţa Legii nr. 550/2002, calitate de pe urma căreia a obţinut un folos material (venituri încasate în anii 2021 şi 2022) în valoare totală de 109.520 RON.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 70 şi 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 5, lit. f) şi art. 228, alin. 1, lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019.”, se arată n comunicatul de presă al ANI.

Potrivit procedurilor în vigoare, în cazul în care instanța va decide că sesizarea ANI este valabilă și se confirmă astfel că Popescu Piedone se află în conflict de interese administrativ, Prefectul Capitalei poate dispune încetarea mandatului de primar, implicit interzicerea ocupării oricărei funcții publice pentru o perioadă de 3 ani.

Asta ar însemna că recent anunțata candidatură a lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Bucureștiului va fi scoasă din discuție dacă procedura de analizare a sesizării ANI este finalizată până la alegerile din iunie, iar concluzia confirmă suspiciunile de conflict de interese.

Pe de altă parte, și dacă Piedone candidează și câștigă (ipotetic) Capitala, o decizie ulterioară a instanțelor în defavoarea sa, ar însemna același lucru, adică încetarea mandatului respectiv.

Oricum am privi lucrurile, se pare că viitorul funcționăresc al lui Cristian Popescu Piedone nu e deloc unul roz…

UPDATE: replica lui Cristian Popescu-Piedone>

Primarul Sectorului 5 a transmis Libertatea că a aflat „din presă” despre concluziile ANI, „înainte să îmi fi fost mie comunicat raportul final al instituției de integritate”, lucru considerat de Piedone „neprocedural, și aș îndrăzni să spun nelegal”. „Pot afirma că este extrem de suspect faptul că ANI face comunicate către presă de o asemenea manieră, fără ca mie să îmi fi fost comunicat în mod oficial raportul, iar asta se întâmplă la mai puțin de 48 de ore din momentul în care mi-am anunțat candidatura pentru funcția de Primar General al Capitalei”, a spus el. Piedone a precizat pentru Libertatea că va da în judecată ANI pentru „manipularea intenției de vot”.

2 Comments

  1. trustlink.ro

    March 11, 2024 at 9:06 am

    Este inacceptabil ca un primar sa incalce legea si sa-si foloseasca pozitia pentru a obtine avantaje pentru rudele sale. Felicitari ANI pentru ca a semnalat acest conflict de interese si sper ca acest caz sa fie tratat cu seriozitate si sa se ia masuri potrivite pentru inlaturarea acestui primar din functie. Este un exemplu clar ca nimeni nu este mai presus de lege si ca trebuie sa existe consecinte pentru actiunile ilegale. Ar trebui sa ne dorim ca toti functionarii publici sa serveasca interesul public si sa respecte regulile etice si juridice de buna guvernare.

  2. cardrecenzii.ro

    March 12, 2024 at 9:33 am

    Este revoltator sa aflam din presa ca actualul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, se afla intr-un conflict de interese administrativ legat de numirea ginerei sau intr-o functie care a generat venituri pentru acesta din urma. Este un abuz de putere si o incalcare flagranta a legilor din partea primarului, care a obtinut un folos material prin incalcarea dispozitiilor legale in privinta angajarii ginerelui sau. Este ingrijorator ca astfel de cazuri de coruptie si incalcari ale legii apar la nivelul administratiilor locale si este necesar ca institutiile competente sa ia masuri si sa trimita un semnal clar ca astfel de practici nu sunt tolerate. De asemenea, este inacceptabil ca ANI sa faca astfel de comunicate catre presa inainte de a notifica oficial persoana vizata. Este un gest lipsit de profesionalism si poate afecta impartialitatea procesului de analiza a sesizarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 + 15 =