Nu e chiar surprinzator ca efectele nocive ale uleiului alimentar uzat sunt prea putin cunoscute de romani. Colectarea si reciclarea acestuia nu au fost reglementate legislativ decat odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Teoretic, in prezent, persoanele juridice a caror activitate genereaza grasimi alimentare si uleiuri uzate sunt obligate sa incheie un contract de colectare a acestora cu o firma autorizata. In ce priveste consumul casnic de ulei, legislatia face un pas inapoi si permite spiritului nostru civic sa actioneze.
Cu alte cuvinte, daca ne pasa de lumea in care traim si pe care o lasam copiilor nostri, o sa reciclam uleiul. Daca nu o facem acum, nu-i bai, tevile de canalizare vor continua sa se infunde si sa se erodeze, producand indirect pagube in buzunarul nostru, iar solul si apele vor fi afectate de pelicule sufocante de ulei care nu permit oxigenului sa ajunga la plante si vietuitoare. Nu suna prea bine, nu?
Bucurestenii au insa noroc. Pe strazile celor sase sectoare ale municipiului patruleaza Uleiosul, super-eroul care, impreuna cu echipa lui de voluntari pe biciclete utilitare, colecteaza gratuit uleiul uzat de la consumatorii casnici. Tot ce ne ramane noua de facut este sa turnam cu grija, dupa ce s-a racit, uleiul folosit la gatit, intr-un recipient de sticla, plastic sau metal. Cand adunam minim 4 litri, il chemam pe Uleiosul prin acest formular, si astfel contribuim nu doar la mentinerea unui mediu cat mai curat si sanatos, ci si la producerea unei surse importante de energie.
Uleiul aruncat este un deseu extrem de periculos, si in acelasi timp o resursa regenerabila. Acelasi litru de ulei capabil sa produca un dezastru in canalizare poate deveni aproape un litru de combustibil alternativ, mai exact 0,95 litri de biodiesel.
Uleiosul este un proiect finantat prin granturi europene, care a inceput acum doi ani cu un om, o bicicleta si o dorinta: dorinta de a face o schimbare in bine. Daca si pe voi va anima dorinta aceasta, nu vreti sa va rezumati la stransul a patru litri de ulei si vreti sa fiti super-eroi in sectorul 4, puteti convinge administratia blocului unde locuiti sa organizeze periodic colectari de ulei uzat, sau puteti chiar sa va alaturati echipei de super-eroi a Uleiosului.
Cum spunea Captain Planet? Puterea e-n mainile voastre! Ba chiar si in tigaile voastre, am mai putea adauga.